Toen ik op het Better Health Event Annemarie Kok ontmoette, vroeg ik haar gelijk of ze gastblogger op Live Green Magazine wilde worden. Als je hoort dat haar passie ‘je ziel beroeren en zalig eten’ is, snap je waarschijnlijk wel waarom. Haar kleurrijke levenservaring deelt ze graag met jou. Dat kleurrijke komt ook terug in haar boek ‘Eetbare schoonheid’ dat ze samen met aromatherapeute en schoonzus Ellen Wagenaar schreef. Hiermee heb je iets bijzonders in handen: een combinatie van schoonheid en eten, van verzorgen en voeden met als rode draad puur genieten. Uit de natuur!
Ook interessant: Blog Sigrid; op de barricade voor biologisch en biodynamisch
- Tekst gaat door onder de foto
De natuur geeft, wie vangt, die heeft!
Het boek Eetbare Schoonheid uit de natuur is opgebouwd uit zeven hoofdstukken met elk een eigen thema. Elk hoofdstuk heeft vier subhoofdstukken met verhalen, gedichten, achtergrondinformatie en vooral veel recepten. Voor je huid én om te eten. Ik ben met name geïnteresseerd in de recepten om te eten. De basis bestaat uit ingrediënten uit de natuur. Biologisch en zo mogelijk biodynamisch om zo zuiver mogelijk te eten. Voeding zonder E-nummers of andere niet-natuurlijke toevoegingen, zoals synthetische kleur- en smaakstoffen. Dit boek laat zien dat er zoveel heerlijks op de wereld groeit, dichtbij en ook verder weg: kleurrijk en geurrijk, vol krachtige, voedingsrijke stoffen. Het boek, 370 pagina’s dik(!), staat er vol mee.
Essentiële oliën als culinair parfum
In de recepten maakt Annemarie veel gebruik van essentiële oliën om de geur- en smaakbeleving van de gerechten te verhogen. Ook hydrolaten (bloemenwaters), vers of gedroogd plantenmateriaal en bijvoorbeeld de schil van citrusvruchten wordt gebruikt. In de voedingsindustrie wordt al jaren gebruik gemaakt hiervan. Annemarie kiest alleen voor biologische oliën die veilig zijn voor inwendig gebruik. Haar visie op voeding is gebaseerd op de oervoedingsprincipes omdat onze genen nog altijd hetzelfde zijn als miljoenen jaren geleden. In sommige gerechten vind je rauwe melk en gefermenteerde granen. Er zijn vegetarische recepten en recepten met wilde vis of vlees van graasdieren die goed bewogen hebben en in de wei hebben gestaan. Over het gebruik van kruiden, eetbare bloemen en gezondere alternatieven voor bepaalde ingrediënten, zoals meelsoorten, wordt in het boek veel informatie gegeven.
Essentiële oliën worden ook wel culinaire parfums genoemd vanwege de explosie van smaak
Check deze hoofdstukken
- Gerechten met bloemen – ‘Ik verwen je, ik voed je en ik heb je lief’
Tip: voeg eens 1-5 druppels essentiële jasmijnolie toe aan olijfolie voor een culinaire twist aan je gerecht!
Bijzonder mooi: rozenliefde om op te eten: rozencake!
- Gerechten voor in de winter; energierijke en hartverwarmende voeding
Tip: vlierbessensiroop bij griep en virussen
Bijzonder lekker: walnootbolletjes
Handig overzicht uit de natuur
Heel interessant vind ik dat er ook dieper ingegaan wordt op bepaalde processen in je lichaam. Het overzichtje welke essentiële oliën je waar voor kunt gebruiken is heel handig. Maar bovenal is het een prachtig mooi, dik boek, bomvol informatie en interessante recepten die voor altijd een prominente plek in mijn boekenkast krijgt in het vak ‘kookboeken’.
Eetbare Schoonheid
Eetbare Schoonheid. Een boek met 368 sprankelende pagina’s over het verzorgen en voeden van je lichaam, vanbinnen en vanbuiten, met geurige natuurlijke huidverzorging en avontuurlijke, smakelijke, pure gerechten. Een boek met verhalen, gedichten, informatie, geweldige foto’s en vooral, heel veel recepten! Op deze pagina geven we je een inkijkje in dit mooie boek vol inspiratie. Bestel het boek hier.
Ook interessant: Ekomenu maaltijdtassen met 25% korting
Geef een reactie