Gelukkig is heel Nederland zich bewust dat de problemen van de wilde bij aandacht moet krijgen. Gastblogger en voorzitter van de Bijenstichting Jaap Molenaar vertelt waarom het belangrijk is om je in te zetten. Hij geeft ook zonnebloemzaden weg, zodat dit insect bij jou in de tuin welkom is. Groeit bij jou de hoogste zonnebloem, dan win je bovendien een mooi boek over de bij.
Ook interessant: Jaap over de rosse metselbij
- Tekst gaat door onder de foto
Jaap: “Bijen zorgen letterlijk voor de kers op je taart. Wilde bijen en andere insecten zijn verantwoordelijk voor de bestuiving van 80% van de planten, struiken en (kersen!)bomen. Zonder bestuiving geen vrucht, dus geen kers op je taart. Ondanks dat ze onmisbaar zijn, is de helft van alle 358 soorten bedreigd. Op 9 en 10 maart kun je aan het werk voor de wilde bij om bijvoorbeeld hun voedselvoorziening (nectar en stuifmeel) te verbeteren door planten te zaaien en struiken te planten.”
Aardhommel (Bombus terrestis)
“Ook in je eigen tuin kun je rekening houden met de bij. Neem de aardhommel, familie van de bij en ook een belangrijke bestuiver. Bijna iedereen heeft dit dik behaarde, brommende insect wel eens in zijn tuin zien vliegen. Ongemerkt heb je de koningin misschien al voorbij zien vliegen. Zij kan namelijk al midden februari uit haar winterschuilplaats tevoorschijn komen. In een composthoop of gewoon onder een hoop bladeren heeft ze overwinterd. Nu is het tijd om naar voedsel op zoek te gaan om weer aan te sterken.”
Wist je dat Aardhommels al vele jaren worden gekweekt voor de bestuiving van o.a. komkommer, paprika en tomaten in kassen?

Aardhommel
Nestgelegenheid en stuifmeel
“Eenmaal uit haar winterslaap gaat de koningin op zoek naar een plek waar ze een nest kan maken. Soms nestelt ze in een spouwmuur (via de roosters van de buitenmuur zie je haar dan naar binnen vliegen). Dat is gelukkig niet slecht voor je huis, want ze knaagt slechts een klein holletje in de isolatie waar ze maar één zomer woont. In het hol legt de aardhommel haar eieren. Zodra de eerste larven geboren worden hebben die stuifmeel nodig als voedsel. Na een verpopping worden vervolgens eerst de werkster hommels geboren, herkenbaar aan de kleinere vorm. Het is hun taak om voor het nest te zorgen en op zoek te gaan naar voedsel voor de andere larven. De koningin blijft op het nest.”
Help jij de wilde Aardhommel?
“De hele zomer kom je de werkster hommels tegen in je tuin. Ze vliegen heen en weer van bloem naar bloem om stuifmeel te verzamelen, dat aan de helmdraad vastzit. Door het trillen van de hommel (brommende geluid) in de bloem trilt dit stuifmeel los. De hommel poetst dit in haar vacht en neemt het zo mee naar het nest. In juni worden als laatste de mannetjes en jonge koninginnen geboren. De jonge koninginnen moeten veel eten om een flinke vetvoorraad op te bouwen. Ze paren met de mannetjes en eind juli/begin augustus zoeken de koninginnen een winterschuilplaats. In de nazomer sterven de oude koningin en de werksters. Pas in februari begint de cyclus opnieuw in jouw tuin. Tenzij je niet hebt gezorgd voor stuifmeel en nestgelegenheid!”
Green GiveAway: zonnebloemzaden
“Bloemen in je tuin zijn belangrijk voor bijen. Daarom geeft de Bijenstichting graag zonnebloemzaden weg. Heb jij eind augustus de grootste zonnebloem gekweekt? Dan krijg je bovendien de minigids Bijen en Hommels cadeau. In Nederland leven zo’n 360 soorten bijen. Daarvan staan er 67 in deze gids en 38 soorten kun je regelmatig in je tuin zien. Van alle soorten zijn tekeningen en per soort is aangegeven in welke provincie je deze kunt vinden. Waarom wil jij de zonnebloemzaden winnen? Laat het mij weten in een reactie onder dit bericht. Binnenkort maak ik de winnaars bekend.”
Marleen zegt
Ik heb inmiddels 4 bijenhotels ophangen en ze zijn druk bezig met bevolken. Heb al 59 gevulde kamers geteld. Het zou leuk zijn om ook voor hun voedsel te kunnen zorgen.
Marleen zegt
Vorig jaar woonde er ook een aardhommel in de spouwmuur. Zó leuk allemaal.
Sigrid zegt
Wat fantastisch Marleen!
Femmy zegt
Wat leuk! Het lijkt me erg leuk voor mijn kinderen van 3 en 5. Zo kunnen zij voor hun eigen bloem zorgen. En worden ze zich bewuster van de natuur. En kunnen we samen leren over de bijen (zoon van 5 heeft nu interesse in regenwormen). We hebben een moestuin, vlak naast een weiland. Ik wilde al bloemen of struiken die bijen aan zouden trekken (ook voor mijn moestuin is het erg handig 😉). En zo zijn de bijen ook blij!
Tessa Slingerland zegt
Ik wist ook niet dat zonnebloemen nou juist zo goed zijn voor bijen. Dus die komen nu zeker ook in onze tuin! Wij wonen in een buitenwijk van Arnhem en rond om ons veel ‘versteende’ tuinen. Van onze tuin proberen we een oase voor allerlei diersoorten te maken: vlinders, bijen, egels, vogels, alles is welkom. Met veel wilde planten, nestmateriaal, voer, water, rommelige plekjes.
Yvonne Kerstjens zegt
Ik ben te laat denk ik? Maar wil graag zonnebloemen zaaien.
Hennie Tibben zegt
Het wordt m’n eerste voorjaar in en rond het eerste Tiny House in Almere. Om me heen is veel steen en zand. Dus ga ik m’n hele tuin bezaaien met biologische bloemzaden. Bijen, vlinders en kleine vogels, kom maar naar mij:) En hoe mooi zou ‘t dan zijn om in een Tiny buurtje de grootste zonnebloem te kweken? Ik ga ervoor!
Jolanda zegt
Wat leuk! Ik wil heel graag zonnebloemen” onze voortuin, maar met de AH moestuintjes hebben we die zaadjes niet gekregen 🙁 ik wist niet eens dat ze zo goed zijn voor bijen en hommels!
Marian zw zegt
Zonnebloemen zaaien is zo leuk met de kids….elke dag weer meten hoe hoog het weer gegroeid is! Uiteindelijk wordt het dan ook meteen een stuk gezelliger in onze nog in aanbouw en dus kale nieuwbouwwijk. Hopelijk weten de bijtjes onze tuin dan ook weer te vinden
Lucie zegt
Zonnebloemzaden die ik ga zaaien in mijn stadstuin, zodat de hommels en bijen ook hier kunnen gaan oogsten, en wij dus ook! Chapeau voor dit bij-zondere plan van niveau!
Maria zegt
Hallo! Ik vind dat wij met z’n allen de bijen heel hard moeten gaan helpen. Ik heb dan gelukkig een tuin ter beschikking waar ik zonnebloemen kan laten groeien. Helaas zit ik tussen allemaal boeren in die alleen maar gras en maïs op de akkers laten groeien met de bijbehorende bestrijdingsmiddelen…Mijn tuin is juist een eiland waar ik heel goed met de bodem, de bomen en alle planten om ga en waar nooit geen gif gebruikt word. Daarom zou ik graag de zonnebloemzaden willen winnen. Een stukje hoop voor de insecten… Lieve groeten, Maria