Blogger Solange zet zich in voor het authentieke Afrikaanse fonio en de vrouwen die dit biologisch telen. In Gerard Hardeman vond ze een professionele bakker die met dit glutenvrije graan brood bakt: “Dankzij zijn expertise is er een heerlijk recept voor brood met fonio ontstaan. Dat verkoopt hij in zijn eigen bakkerij Gerard & Suus en hij deelt zijn recept met de lokale Afrikaanse gemeenschap. Zo kunnen zij ook eenvoudig broodbakken met fonio. Dit betekent meer lokale consumptie en inkomen voor de vrouwen die het telen en verkopen.”
Lees ook Solange haar vorige blog over de authentieke powervrouwen achter bio fonio
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Broodrecept met fonio
“Gerard was al lang betrokken bij het onderzoek naar het toepassen van fonio in de bakkerij. Hij nam ook deel aan de handelsmissie naar Tsjaad die ik organiseerde. Als oprichter van de Dutch Organic Baking School wilde hij hier zijn kennis delen met lokale vrouwelijke bakkers om zo samen stappen vooruit te maken. Gerard zijn filosofie is ‘meer met minder’ en hij brengt recepten terug naar de basis. Toen we de biologisch fonio van de vrouwencoöperaties in grote hoeveelheid wilden afnemen, begon Gerard direct met het ontwikkelen van brood. Omdat fonio glutenvrij is, best lastig, maar hij won al eerder een prijs voor het bakken van experimenteel brood. Deze uitdaging ging hij graag aan. Dankzij zijn recept bak je met fonio nu een goede kwaliteit brood.”
Fonio terug in het menu
“Behalve dat je in Nederland van zijn fonio brood kunt genieten, is de bedoeling dat ook bakkers in Afrika er brood mee bakken. Dit maakt het voor de lokale boeren interessant om fonio te telen. Het doel is om nog meer Afrikaanse vrouwen te leren hoe je brood van fonio bakt. Dit gewas groeit makkelijk in woestijngrond en kan elke acht weken worden geoogst. Door brood van fonio te bakken komt dit lokale en authentieke gewas weer terug in hun voeding. Gerard zit overigens niet stil, want hij heeft ook een recept voor spek- en ontbijtkoek ontwikkeld met fonio.”
Gerard Hardeman is vol overtuiging biologisch bakker en initiatiefnemer van de Dutch Organic Baking School (#tDOBS). Hij ziet het als de enige manier waarop wij door kunnen met onze wereld. Het proces bij biologisch bakken zonder broodverbeteraars of andere chemische hulpmiddelen, vereist diepgaande kennis. Die geeft Gerard graag door aan andere bakkers, wereldwijd. Het Foniobrood vind je in de webshop van Gerard & Suus.
Nieuw: Burkina Dry More project
“Ook ik zit niet stil. In samenwerking met de Nederlandse ambassade is het Burkina Dry More project gelanceerd. In Burkina Faso worden in het mangoseizoen de mango’s in speciale ovens gedroogd. Na het seizoen staan die de rest van het jaar stil. Er werd gedacht aan het drogen van gember of pepers, maar daar is vrijwel geen markt voor. Aangezien fonio na de oogt moet drogen, zijn deze ovens daar ideaal voor. Dit idee werd gelukkig omarmd en nu worden 3000 extra boeren door lokale en internationale consultants opgeleid om biologische fonio te telen. Waar de teelt nu nog primitief is, zorgt deze samenwerking voor professionalisering. Nog meer biologische teelt in dit land betekent nog meer vrouwen die financieel worden bijgestaan.“
Binnenkort mijn reisverhaal
“Binnenkort bezoek ik de Burkinabaise vrouwen die voor ons de fonio telen. Omdat ik jou graag kennis wil laten maken met deze bijzonder sterke vrouwen, ga ik een boerin een jaar lang volgen. Je ervaart dan zelf welke vooruitgang de verkoop van haar geteelde biologische fonio voor haar gezin betekende. En welke bijdrage jij met jouw aankoop daaraan hebt gehad. Blijf je me volgen, dan houd ik jou op de hoogte!”
Solange Domaye woont in Amersfoort en haar roots liggen in het Afrikaanse Tsjaad. Naast moeder van een dochter (9) is ze impactvol ondernemer. Als directeur runt ze de startup Symfonio, die vergeten Afrikaanse biologisch geteelde granen een plek in de voedselketen geeft. De biologische granen komen van vrouwencoöperaties uit onder meer Burkina Faso. Solange ondersteunt hen met haar expertise en creëert een exportmarkt voor hen.
Lazare Mahana zegt
Great
Redactie zegt
🙂