Ga je barbecueën? Dan is het goed om te weten hoe je op een (voedsel)veilige manier aan de kook gaat en zo duurzaam mogelijk bezig bent.
Tips om duurzamer te barbecueën
• Door een gasbarbecue te gebruiken, ben je duurzamer bezig. Die heeft namelijk de minste milieu-impact en bijkomend voordeel: het zorgt voor een constante temperatuur, zodat het vlees goed gaart.
• Gebruik kokosbriketten als je een houtskoolbarbecue hebt. Deze zijn beter voor het milieu omdat er minder schadelijke stoffen vrijkomen én je hebt er minder van nodig. Voor 4 personen is 1 kilo kokosbriketten genoeg waar je anders 2,5 kilo houtskool zou verbruiken.
• Leg wat minder vlees en meer groente op de barbecue, zoals maïskolf, paprika en champignons of voor fruit, zoals appel en banaan.
Stap voor stap barbecueën
Gebruik je een gas- of elektrische barbecue, dan kun je in 10 minuten aan de slag. Een houdskoolbarbecue heeft een half uur tot een uur nodig om op temperatuur te komen. Er zijn dan geen vlammen meer en de kolen zijn bedekt met een laagje witte as. Je moet écht wachten, want als je het vlees of de vis er te vroeg oplegt is het vuur nog te heet. Je vlees verbrandt dan van buiten en is binnenin nog rauw.
Roostertijden
Bij een houtskoolbarbecue plaats je het rooster 25 tot 40 centimeter boven de kolen. Bestrijk het rooster met een beetje olie en start met de producten die het langste op de barbecue moeten. Kijk hier voor een overzicht van roostertijden. Draai vlees pas om als er een korstje op zit. Keer het vervolgens regelmatig totdat het goed gaar is.
Duurzame blokjes
Deze aanmaakblokjes zijn 100% van FSC-gecertificeerd hout en er is geen gebruik gemaakt van kerosine, paraffine of andere aardolieproducten, maar er is 100% plantaardige olie gebruikt. Handig om je barbecue mee aan te steken. De aanmaakblokjes zijn niet vettig, hebben geen onaangename geurtjes, zijn niet explosief of giftig en kunnen worden opgeslagen met voedsel. Je kunt ze kopen bij Ekoplaza www.ekoplaza.nl
LET OP
Behoed je voor aanbranden! Keer het vlees regelmatig, om zo te voorkomen dat het aanbrandt. Zie je toch zwarte randjes of korstjes? Snijd die weg. Verbrande producten bevatten namelijk schadelijke stoffen ( acrylamide en PAK’s).
Voorkom buikpijn
Let op: in rauw vlees of vis en in producten die te lang buiten de koelkast staan kunnen ziekmakers zitten. Zorg dat alles goed gaar is en gebruik aparte borden, bestek en tangen voor het rauwe spul. Gebruik je bijvoorbeeld een tang waarmee je het rauwe vlees op de barbecue legt en met dezelfde tang serveer je het gare vlees aan de gasten, dan kunnen daar bacteriën op komen waar je ziek van kan worden. Bewaar de producten zo lang mogelijk in de koelkast en zet slechts een klein deel van het eten buiten, dat je steeds aanvult met producten uit de koelkast.
En gebruik de tips uit de 5x veilig kaart.
Bron: Voedingscentrum
Geef een reactie