Heb jij al eens groentebrood gemaakt? Rineke Dijkinga deelt haar recept voor dit heerlijke en gezonde brood. Volgens Rineke is er zonder jodium geen gezonde hormoonbalans.
Groentebrood met jodium
Dit heb je nodig
- 1 pak broodbakmix Spelt Demeter (bevat zeezout dus geen geraffineerd of gejodeerd zout)
- 150 gram fijn gehakte zonnebloem of pompoenpitten, lupinemeel of kikkererwtenmeel
- 2 eieren
- 200 ml biologische tomaten puree + 200 ml water
- 2 eetlepels zeesla of Kelp vlokken, Norivlokken, verkruimelde Arame, een flinke eetlepel zeewieren poeder of 100 gram fijngeknipte Kelp Noodles
- 2 ons fijngesneden spinazie of brandneteltoppen (of bijv. zeer fijn gesneden paprika, broccoli of bleekselderij)
- 1 rode ui, fijngesneden
- Flinke scheut olijfolie
- 2 a 3 volle eetlepels Italiaanse kruiden, Mediterrane mix, basilicum, oregano of tuinkruiden.
- Ca. 4 gram agar agar als bindmiddel (anders een flinke theelepel psyllium, johannesbroodpitmeel of een kleine theelepel guar gom)
- Evt. nog wat fijngesneden olijven/ zongedroogde tomaten, verse basilicum, peterselie, een teentje knoflook en nog een beetje Keltisch zeezout
Zo maak je het
Doe de broodmix in een grote kom, doe de fijn gehakte/gemalen pitten, de tomaten puree en het water erbij. Kneed het geheel met je handen of met een mixer met broodhaken en laat het op een warme plek (afgedekt) rijzen. Laat het brood minimaal 6-8 uur rijzen. Voeg dan ook de rest van de ingrediënten toe, kneed het opnieuw en zet nog even weg om te rijzen. Doe het dan in een ingevet bakblik in een voorverwarmde oven op 150 graden. Laat het ca. 60 minuten bakken (prik eventueel met een cocktail prikker in het brood. Als deze er schoon uitkomt is je brood gaar, dit is een beetje afhankelijk van de gebruikte groenten) Heel goed laten afkoelen voor je het aansnijdt! Erg lekker als lunchbrood maar ook heerlijk om het als avondmaal met een lekker salade te serveren.
Gezondheidstips
TIP: met dit brood voeg je niet alleen heel wat gezonde stoffen en jodium toe, maar hoef je ook geen beleg te gebruiken. Als je het alleen besmeert met wat grasboter krijg je zelfs nog wat extra jodium! En als je kiest voor agar agar als bindmiddel krijg je ook nog extra jodium.
TIP: als je meer gevorderd bent in het bakken van brood kun je ook met glutenvrije granen een dergelijk brood bakken. Of zelfs met alleen maar groentes!
TIP: let op dat je echt spelt meel koopt, er is veel kaf onder het koren. Des te minder er op het etiket staat des te beter. Met alleen de ingrediënten biologische spelt, gist en zeezout bak je een prima brood! Al die toevoegingen op andere etiketten zijn op zijn zachtst gezegd overbodig.
Iedere dag een paar plakken brood: heb je dat nodig om een jodiumtekort te voorkomen? In dit filmpje gaat Rineke hier uitgebreid op in.
Lees hier meer over het groene leven van Rineke.
Geef een reactie