Donald Trump heeft het onlangs weer gezegd in een interview: binnen een jaar wil hij af van het klimaatakkoord van Parijs, waarin bijna 200 landen afspraken hebben gemaakt over onder meer het terugdringen van broeikasgassen. Volgens Trump is de klimaatverandering een leugen… Live Green Magazine legt uit waarom wij denken dat Trump wél JA moet zeggen tegen het klimaatakkoord.
Ook interessant: Ecocide: een misdaad van de mens
Before the flood
Enige tijd geleden gaf ik je op onze Facebookpagina de tip om de documentaire Before the flood van Leonardo DiCaprio te bekijken. Deze gaat over klimaatverandering. De klimaatverandering laat hij zien via het vijftiende-eeuwse schilderij ‘De Tuin der Lusten’ van Jheronimus Bosch. Het eerste panel van het drieluik laat het paradijs zien met Adam en Eva: mens en natuur in vredige harmonie. Op het tweede panel zijn ze uit het paradijs verbannen en zijn heel veel mensen samen geschilderd, die chaos en losbandigheid laten zien. In het laatste panel zie je ‘de hel’: een wereld die niet meer te redden valt. Het schilderij dient als metafoor voor de richting waar de aarde zich op dit moment heen beweegt. Geen idee of Trump de documentaire of het schilderij kent.
Trump heeft het gelijk aan zijn kant, denkt hij
Of de documentaire klopt, dat wil zeggen, dat wat wordt getoond ook daadwerkelijk door klimaatverandering komt, wordt uiteraard op sociale media uitgebreid bediscussieerd. Jammer, want daarmee heeft Trump het gelijk aan zijn kant. Toch zou Trump JA tegen het klimaatakkoord moeten zeggen en daarmee klimaatverandering serieus nemen. Want zoals burgemeester Philip Levine van Miami Beach het in Before the Flood ook zegt: “De zeespiegel is niet Democratisch of Republikeins. Het enige wat die doet is stijgen.” De boodschap van Before the flood is dat we af moeten van het overmatig gebruik van fossiele brandstoffen en de enorme CO2-uitstoot moeten verminderen om zo de klimaatverandering die dat tot gevolg heeft en waar de wereld aan kapot gaat, tegen te gaan.
Klimaatakkoord voor biodiversiteit
Ook al zou een deel van de documentaire niet waar zijn, Trump moet zich wel beseffen dat hij, zijn (vele) kinderen en wellicht zijn achterkleinkinderen afhankelijk zijn van de aarde. En dus van biodiversiteit. Belangrijk, want biodiversiteit zorgt voor veel zaken die voor ons leven essentieel zijn. Biodiversiteit zorgt voor een leefbare aarde. En voor de veerkracht waarmee deze reageert op nieuwe omstandigheden, zoals klimaatverandering! Maar het gaat niet goed met de biodiversiteit. Bekend is dat wereldwijd jaarlijks tweehonderd tot tweeduizend levende organismen verdwijnen. Daarin speelt klimaatverandering een rol!
Wat is Biodiversiteit?
Biodiversiteit is de variatie van levende organismen. We onderscheiden biodiversiteit op drie niveaus: binnen soorten, tussen soorten en tussen ecosystemen. Variatie is belangrijk voor het evenwicht in de natuur. Een natuur in evenwicht levert ons essentiële zaken. Bijvoorbeeld zuurstof, schoon water, voeding, leefomgeving, brandstof, bouwmaterialen en medicijnen.
Op naar de het derde deel van het schilderij?
De wetenschap waarschuwt ons dat in 2030 een vijfde van alle soorten planten en dieren uitgestorven kan zijn als we op dezelfde manier blijven leven zoals we nu doen. En dat heeft ook voor Trump grote gevolgen, zoals het derde schilderij van Jheronimus Bosch al liet zien! Gewassen worden niet meer bestoven. Plagen bedreigen oogsten. Water en zuurstof worden niet meer gezuiverd. Grondstoffen voor medicijnen verdwijnen… Aangezien klimaatverandering hier allemaal effect op heeft, is het belangrijk dat Trump JA zegt tegen het klimaatakkoord.
Zeg ook JA in je eigen omgeving
Wat Trump ook beslist, je kunt zelf ook bijdragen aan biodiversiteit. Dat begint in je eigen tuin:
- Zorg voor variatie: nat en droog, hoog en laag, open en beschut. Zo vinden veel soorten een plek.
- Koop nectarrijke planten, geen door-veredelde of zelfs steriele planten.
- Kies voor inheemse bomen, struiken en planten die passen bij de natuurlijke omstandigheden.
- Plant bloeiende planten voor insecten en bessenstruiken voor vogels.
- Leg een vijver aan met natuurlijke oevers.
- Laat bladeren en takken in de tuin liggen, bijvoorbeeld in een hoek, als nestmateriaal en schuilplaats voor dieren als egels.
- Leg zo min mogelijk tegels in je tuin, dan is er meer plaats voor planten en bodemleven.
- Plaats dakpannen voor zwaluwen en nestkasten voor vogels en vleermuizen.
- Groene daken – belegd met worteldoek, aarde en (vet)plantjes – vergroten de biodiversiteit.
Ook zelf doen: eet biologisch
Ook biologisch eten is goed voor de biodiversiteit. In de biologische landbouw groeien niet alleen meer wilde planten, maar ook van veel meer soorten dan in de gangbare landbouw. Een biologisch bewerkte bodem heeft meer micro-organismen en regenwormen en is dus vruchtbaarder. En er leven meer kevers vlinders en spinnen, die op hun beurt voedsel voor vogels zijn. Veehouderij heeft ook een grote impact op de biodiversiteit. Zeventig procent van alle landbouwgrond wereldwijd wordt gebruikt voor veevoer. Eet daarom wat minder dierlijke producten en wat meer (biologische) groenten. Dat laatste moet voor Trump niet zo moeilijk zijn. Immers, Michelle Obama heeft een biologische moestuin bij het Witte Huis laten aanleggen.
Jong geleerd is oud gedaan
Misschien goed als Trump zich druk maakt over de volgende generatie. Dat hij zich richt op de jeugd en hen de natuur laat ontdekken. Is dit ook jouw doel, dan hoef je hun smartphone niet af te pakken. Sterker nog, ze hebben ‘m nodig om er buiten mee te geocachen (geocaching.nl), een gps-route mee te lopen, een QR-speurtocht te doen, of met een app de natuur te leren kennen:
- Spoorzoeker: welk dier was hier?
- Vogels in Nederland: leer vogels kennen met plaatjes en geluiden.
- Klimaatpad: met uitleg hoe het klimaat het landschap heeft beïnvloed.
- Los in ’t bos: virtueel dieren verzorgen.
- Natuur Routes, ook speciale kinder- en muziekroutes.
Dus whatever Trump ook beslist, ik zeg JA tegen het klimaatakkoord en begin alvast in mijn eigen omgeving om de wereld groener te maken. Onder andere met mijn eigen Live Green Magazine.
Bron: Ideaal (ASN)
Geef een reactie