Denk jij bij biologisch nog altijd aan geitenwollensokken of Ot en Sien boeren? Think again! De pioniers in biologisch zijn echt niet blijven hangen in grootmoederstijd. Het zijn innovatieve bedrijven, die boeren met oog op een gezonde toekomst. Zonder chemie, maar met de nieuwste techniek. Zoals boer en kaasmaker Henri Willig in het Noord-Hollandse Katwoude.
Ook interessant: Jersey stiertjes krijgen een leven bij melkveehouder Henri Willig
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Sinds 1974 en verder terug
Sinds 1974 runt Henri Willig samen met zijn vrouw Riet de melkveehouderij Jacobs Hoeve in het Noord-Hollandse Katwoude. Van de melk maken ze kaas. En dat is niet gek als je weet dat dit zowel aan vaders- als moederskant al jaren werd gedaan. De boerderij is dan ook een echte familiehoeve, waar generatie na generatie geluk vindt. Liepen er jaren geleden nog zwartbonte koeien rond, inmiddels zijn dat ruim 100 Jersey koeien die op biologische wijze worden gehouden. Van hun melk produceren ze op eigen erf kaas en leveren die in binnen- en buitenland. Dat is ook precies wat Henri Willig de meeste voldoening geeft: voedsel maken via het volledige proces van grond tot mond.
Melk van Jersey koeien heeft een mooie balans in vet (5,8%) en eiwit (4%), die hoger ligt dan bij de zwartbonte koeien. Dat geeft een vollere smaak aan de kaas.
Innovatie voor dierenwelzijn
Ga je op bezoek in Katwoude (dat raden wij zeker aan) dan zie je dat de biologische boerderij een moderne stal heeft, die speciaal voor de Jersey’s is gebouwd. In die vrije loopstal kan de koe haar natuurlijke gedrag en eigen initiatief behouden. Een geautomatiseerde stroverdeler zorgt continue voor vers stro, een mestrobot ontfermt zich over de uitwerpselen en de koe bepaalt zelf wanneer ze de wei in gaat of gemolken wil worden door de melkrobot. Voor het dierwelzijn en de melkkwaliteit is dat ideaal. In de ruime stal komt de koe goed tot rust. De robot houdt de uierconditie in de gaten en registreert hoe de vet/eiwit balans is. Zo kan het voer hierop worden aangepast. Belangrijk, want een biologisch gehouden koe krijgt biologisch voer, dat duurder is. Zo wordt er nooit teveel gevoerd en dat scheelt in de kosten.
Henri Willig: “We werken met levende wezens die het best melk produceren wanneer ze zich goed voelen en gezond zijn. Het is onze taak om te zorgen voor gezonde en happy koeien.
Kom op bezoek bij de bio boer
Henri Willig wil je graag laten zien hoe zij boeren. In hun nieuwe stal is een experience ruimte en via een self-guided tour maak je op een leuke en leerzame manier kennis met biologisch boeren. Je ziet dat het écht mogelijk is om op een dier- en natuurvriendelijke manier melk en kaas te produceren. Want de kaas die je in de winkel koopt, komt misschien uit de fabriek, maar de basis is altijd de koe en de grond waar die op graast.
Oké, toch een beetje Ot en Sien dan…
Oké, Henri Willig is toch ook een beetje Ot en Sien. Net als voor de 50er jaren gebruiken ze geen kunstmest of pesticiden, maar hun gezonde boerenverstand en kruiden om de grond gezond te houden. En van gezonde grond, blijft de koe gezond. Die geeft vervolgens kwaliteitsmelk waar gezonde kaas van wordt gemaakt, zoals de biologische Jersey kaas. Aan de volle biologische melk wordt vegetarisch stremsel toegevoegd waarna de kaas op natuurlijke wijze mag rijpen in het pakhuis op het erf. Hun kazen hebben geen schimmelremmende stoffen in de kaascoating. Dat maakt het wel een stuk lastiger om de bio-kaaskorst goed te houden en de kaas moet vaker gekeerd (vandaar dat dit bij gangbaar gemaakte industriekaas wel gebeurt).
Wij vinden dit stukje Ot en Sien wat biologisch nou juist zo waardevol maakt: eerlijke voeding, zoals je oma het ook zou eten.
Tip: Ga voor een lekkere lunch in de naastgelegen Theetuin. Uiteraard met biologische Jersey kaas op het menu.
Geef een reactie