Als het over biologische landbouw gaat, hoor je soms termen voorbij komen die voor jou als consument wellicht Omdat koeien genoeg voedingsstoffen moeten binnenkrijgen om melk te kunnen maken, geven boeren vaak extra krachtvoer aan hun koeien. Met de extra energie en eiwitten die dit levert, is krachtvoer ook wel ‘het gereedschap’ van boeren om de melkgift te sturen. Tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw bestond het grootste deel van het rantsoen voor melkvee uit gras (zomer) en hooi (winter). Dat werd aangevuld met kleine hoeveelheden van wat er lokaal beschikbaar was, zoals voederbieten of restanten uit de lijnzaadoliefabriek. Daarom gaf een koe vroeger ook aanzienlijk minder melk. Sinds 1980 is dat met 60% gestegen tot zo’n 10.000 liter melk per jaar voor een koe uit de gangbare vee-industrie. Die is zo onderhand een melkmachine geworden.
Ook interessant: Maak een verschil voor de wereld van morgen met deze keurmerken
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Bioweetje
Een biologische veehouder heeft een werkwijze waarbij er zo min mogelijk grondstoffen de boerderij binnenkomen en zo min mogelijk uitgaan: kringloop landbouw. Ze voeren hun dieren met biologisch voer. Daarvan komt minimaal 60% (vanaf 2024 70%) van het eigen bedrijf of uit de EU. Dat voer is GMO-vrij geproduceerd, bevat geen antibiotica, medicijnen en groeibevorderaars. Het gezonde, kruidenrijke gras is voor sommige koeien voldoende. Andere melkveehouders kiezen bewust voor zo weinig mogelijk krachtvoer, liefst van eigen teelt (veldbonen, maïskolvenschroot, erwten). Daarnaast geven ze voldoende kwalitatief ruwvoer (vezelrijk voer met een lange vezellengte, zoals gras, hooi en luzerne). Dat houdt hun melkkoeien gezond, maar de melkproductie per koe gaat wel iets omlaag (ruim 7.000 liter per jaar). En daarmee de winst voor de boer. Vandaar de hogere prijs voor biologische melk in de winkel.
Door biologisch te boeren houd je het systeem op de boerderij in evenwicht en heb je geen input van ver weg nodig. Nederland staat nog altijd in de top vijf van Europese landen die voor veevoer bijdragen aan de ontbossing in Zuid-Amerika.
Wie beter dan de boer vertelt het verhaal
Net zoals alles in de natuur met elkaar samenhangt, hangt ook de voeding die de koe krijgt samen met de problemen in de landbouw, zoals het fosfaatprobleem. Hoe dat zit, wordt je haarfijn en heel duidelijk uitgelegd door biodynamisch boer Bram in zijn loeigoeiezuivel-nieuwsbrief.
Met het biologisch keurmerk laat een boer ook aan jou zien goed bezig te zijn. Dat keurmerk krijg je alleen als je voldoet aan alle strenge eisen die wettelijk zijn vastgelegd door de Europese Unie.
Geef een reactie