Regelmatig kijk ik op de facebook pagina van de FOOD GROWING PEOPLE en ik krijg ook hun nieuwsbrief, met allerlei tips over zelf tuinieren. Ook zijn er leuke youtube filmpjes van hen. Dat is natuurlijk allemaal heel virtueel. De boerderij waar ik vers en onbespoten voedsel koop is real life!
Ank woont in de Wieringermeer, aan de Oudelanderweg, niet ver van Medemblik. Haar vader is ooit dit biologisch dynamisch bedrijf begonnen, nu runnen Ank en haar man het. Ze verbouwen van alles op het land, malen meel, pletten haver, en…. Ank runt haar winkeltje met allerlei gezonde groenten, fruit en ecologische artikelen tot zeep aan toe. Ik ga er graag heen want wat ze verkoopt is heerlijk vers. Ze heeft altijd een luisterend oor en ze verkocht ook heel wat prentenboeken van mij.
Wasnoten
Ook te koop bij Ank: wasnoten om milieuvriendelijk te wassen en heel goed voor mensen met allergieën. 1 kilo wasnoten is voldoende voor minimaal 100 wasbeurten. Dus voor iets meer dan € 0,50 per wasbeurt (heb ik even snel omgerekend) heb je een uitstekende vervanger een regulier wasmiddel.
Het gebruik van wasnoten (Sapindus Mukorossi) als wasmiddel vindt zijn oorsprong in India en Nepal. De meer dan tien meter hoge wasnotenboom heeft in het voorjaar witte bloemen en in september/oktober worden de noten geplukt, deze zijn goudkleurig en kleverig. Nadat de wasnoten zijn geplukt worden deze in de zon gedroogd en worden de noten roodbruin van kleur en minder kleverig.
Om de noten geschikt te maken voor wasmiddel worden ze gebroken en in katoenen zakken verpakt. De noot zelf wordt niet gebruikt, alleen de schalen waarin de waardevolle stof saponine zit; die wordt gebruikt. Circa 15% van de notenschaal, dat is 10% van de noot bevat de hoog geconcentreerde Saponine. Deze zeepstof bevat een sterke waskracht en krijgt zijn werking als het in contact komt met warm water.
Het verbouwen van wasnoten is uiterst duurzaam en bodembesparend. De wasnootboom geeft na ongeveer 9 jaar de eerste vruchten, daarna kan er nog ongeveer 80 tot 90 jaar van dezelfde boom worden geoogst.
Afbeelding header: Facebookpagina Food Growing People
Geef een reactie