Op 20 mei is het World Bee Day. De VN heeft deze dag uitgeroepen om aandacht te vragen voor het belang van bijen. Niet alleen de honingbij, alle wilde bijen hebben als bestuivers bescherming nodig. Een belangrijk punt wat het onlangs in Brussel behandelde ‘bijenrichtsnoer’ extra zichtbaar maakt. Jaap van de Bijenstichting vertelt in dit blog wat dit precies inhoudt, waarom World Bee Day belangrijk is en hoe je mee kunt doen aan de fotowedstrijd die ze organiseren en waar mooie prijzen mee te winnen zijn.
Ook interessant: Blog Jaap over het openen van een B&B voor bijen
- Tekst gaat verder onder de afbeelding

Bescherming door Bijenrichtsnoer?
Jaap: Er zijn een aantal oorzaken voor de dramatische achteruitgang van bijen. Eén is de afname van bloemen; hun voedsel. In jouw tuin of op jouw balkon kun jij daar iets aan doen. Tweede oorzaak is het pesticidegebruik in de landbouw. Behalve dat jij voor biologisch kunt kiezen in de winkel, zijn hier vooral de landbouwministers uit de Europese Unie aan zet. Met het in 2013 opgestelde EU-bijenrichtsnoer werd berekend wat een door pesticiden aanvaardbaar maximale sterfte van honingbijen is (!). Destijds kwam er geen gezamenlijk akkoord en dus toog Minister Carola Schouten afgelopen februari nogmaals naar Brussel. Diverse wetenschappers en natuurorganisaties, waaronder wij, zijn het niet eens met dit rekenmodel. Het is beïnvloed door de industrie en voor de andere 359 soorten wilde bijen en hommels die nog veel kwetsbaarder zijn is geen aandacht.
Bee Day voor honingbij en wilde bij
Door het sturen van ruim 4.000 brieven zag minister Schouten het licht en ging in Brussel alleen akkoord met een bijensterfte die niet hoger ligt dan 7% per gifspuit. Gelukkig stemden veel Europese landbouwministers hierin mee. Alleen Griekenland, Spanje, Hongarije en België gaan nog akkoord met de vastgestelde sterfte van 23% in het EU-bijenrichtsnoer. Onze volgende stap is dat de minister samen met andere gelijkgezinde landen een brief stuurt naar de Europese Commissie om vaart te maken met de bescherming van alle andere bestuivers, want voor hen gebeurt er nu nog helemaal niets.
In Nederland is 75% van de insecten inmiddels verdwenen. Om een idee te geven hoe dat eruit ziet: stel dat in de klas van jouw kind van de 20 kinderen driekwart wordt weggestuurd. Dan blijven er nog 5 over.
Daarom World Bee Day
Bescherming van bijen blijft dus belangrijk, vandaar de wereldwijde World Bee Day. Op deze dag hopen we dat meer mensen stil staan bij de bijen in hun leefomgeving. Mei is namelijk een bijzondere maand. Bij honingbijen is de kolonie zeer actief, produceert volop voorjaarshoning en gaat vaak zwermen. Maar ook wilde bijensoorten zie je nu veel. Door je camera te pakken ben je nog bewuster bezig met deze prachtige en belangrijke insecten, vandaar dat we een fotowedstrijd organiseren. Voor de World Bee Day fotowedstrijd mag je alle soorten bijen fotograferen die voorbij vliegen: honingbijen, hommels of solitaire bijen. Je kunt voor drie categorieën prijzen winnen: de mooiste foto van de solitaire bij, honingbij en de mooiste hommelfoto.
Extra tip: Maai Mei Niet
Een laatste simpele tip hoe je de bestuivers in je tuin kunt helpen: houd een stukje gras wat langer als schuilplek voor bijen en vlinders door daar niet te maaien. Met de No Mow May liet Groot-Brittannië zien dat je hiermee 10 keer meer bijen aantrekt. En dat is met zo’n simpele ingreep een verbluffend resultaat! Wat langer gras houdt je tuin bovendien beter bestand tegen droogte en hitte.
Wedstrijd fotograferen
Heb jij een mooie foto gemaakt en wil je winnen? Plaats die op jouw Instagram pagina. Gebruik de #WorldbeedayNL en tag @bijenstichting en @live_green_magazine Meer informatie vind je op de site van de Bijenstichting.Jaap Molenaar is Coördinator van het Bijen Educatiecentrum. Hij heeft hij twee passies: bijen en biologische groenten kweken. Daarnaast is hij enorm geïnteresseerd in de natuur waar vogels en orchideeën zijn favoriet zijn. Wil je meer weten over bijen? De Bijenstichting kan je maandelijks gratis op de hoogte houden met hun Bijenportretten mailing over wilde bijen. Elke maand besteden ze aandacht aan 1 in Nederland voorkomende wilde bijensoort. Je leest hoe je ze herkent, wat hun levenswijze is en welk voedsel ze nodig hebben.
Geef een reactie