Ellen: Het Voedingscentrum claimt ‘eerlijk over voeding’ te zijn en betrouwbare informatie over voeding te geven. Wel bijzonder dat de directeur een dame is die daarvoor 18 jaar bij Unilever heeft gewerkt. Waarom niet een deskundig iemand aanstellen die jarenlang héél véél kennis op het gebied van gezond, natuurlijk voedsel heeft opgedaan? In plaats van iemand die 18 jaar kennis heeft van eten gemaakt in een fabriek?
Ook interessant: Ellens blog over 3 redenen waarom mensen zich verheven voelen boven anderen
- Tekst gaat verder onder de foto
‘Eerlijk over voeding’
Bij ‘eerlijk over voeding’ verwacht ik ook informatie over bespoten en onbespoten voedsel. En informatie over alle E-nummers, waar die van gemaakt zijn en wat ze kunnen veroorzaken. De teksten van het Voedingscentrum zijn goedgekeurd door de EU. Slim bedacht, maar in de EU zit geen enkele voedingsdeskundige. Eigenlijk laten ze zich dus informeren door voedingslobbyisten! Want waar voedingsdeskundigen er zijn voor onze gezondheid, zijn voedingslobbyisten er voor de economie.
Voedingscentrum promoot placebo’s
Met zo’n directeur aan het roer is het niet verwonderlijk dat het Voedingscentrum de ‘namaak vetten’ nog steeds in de schijf van vijf hebben staan. Zoals de vloeibare margarine die ook in hun recepten staat. Oftewel placebo (plastic) boter. Blij verrast ben ik dat ze voorstander zijn van borstvoeding. Daarbij is extra vitamine D en K nodig. Jammer dat ze niet vertellen hoe de zwangere vrouw deze vitamine het beste binnen kan krijgen. Zeker als voorlichtingssite, vind ik dit een misser.
Niet eerlijk over voeding
En ja hoor, ook het marketingwoord van de eeuw ‘Duurzaam’ wordt genoemd. Bij duurzaam eten lees ik dat alle soorten groente en fruit goed zijn voor je gezondheid. Ongeacht waar die vandaan komen. Als je dat schrijft ben je in mijn ogen niet eerlijk over eten. Ik kan het niet vaak genoeg melden: al in de jaren ’80 werd duidelijk dat ons grondwater dusdanig vervuild was, dat er oplossingen gezocht moesten worden. Dat zou, héél simpel, met biologisch boeren opgelost zijn.
Vrachtwagens kris-kras door Europa
Bovendien is het bizar dat wij onze groenten en fruit naar het buitenland brengen en van het buitenland importeren we groente en fruit voor onze eigen markt. Heeft iemand enig idee hoeveel vrachtwagens er kris-kras door Europa rijden? Dit idiote gedoe gebeurt ook met dieren en dat is helemaal triest! Alleen daarom al zou je geen of verantwoord vlees uit Nederland willen eten.
Ellen: “peultjes, met gif dat wij hier niet meer mogen gebruiken, eet smakelijk!”
Hoezo groenten uit het seizoen?
Dan lees ik nog de informatie over seizoensgroenten. Spruiten zouden het hele jaar een goede keus zijn. Bij deze geef ik (geheel gratis) het voedingscentrum dit advies: vanuit volle biologische grond zijn spruiten verkrijgbaar vanaf het najaar tot einde winter, mits het niet te hard gevroren heeft. Rabarber in de winter? Pompoen, schorseneren en veldsla in juni? Echt niet. Ook Hollandse peultjes zijn alleen verkrijgbaar in juni en zeker niet in oktober, november en december. Of het Voedingscentrum moet de peultjes uit Kenia bedoelen? Daar mogen ze gif gebruiken wat hier allang niet meer toegestaan is. Eet smakelijk mensen!
Van de boer versus supermarkt
Op de vraag of groente duurzamer is direct van de boer of in de supermarkt, geeft het Voedingscentrum een bijzonder antwoord: direct van de boer is niet perse beter voor het milieu. Door met volle vrachtwagens te rijden hebben de supermarkten hun transport heel efficiënt geregeld… Het Voedingscentrum vergeet erbij te vermelden dat geen enkele supermarkt (en dat zijn er veel!) geïnvesteerd heeft in een groot magazijn waar ze de groente langere tijd goed kunnen houden. Dus rijden elke dag vrachtwagens heen en weer van de groothandel of het distributiecentrum naar de supermarkten om ‘verse’ groente te leveren. Daar is in mijn ogen niets duurzaams aan.
Weegschaal promoten
Ellen: Onlangs deed ik mee met een wedstrijd afval scheiden. In de goodiebag die ik kreeg zat een handig bakje van het Voedingscentrum om de juiste portie rijst of pasta af te meten. Als het gaat over duurzaam, waarom dan niet een weegschaal promoten? Daarmee kun je veel meer dan alleen het afmeten van rijst of pasta!
Groet Ellen
Ellen van Dalen runt een eigen biologische winkel Natuurlijk Gezond. Ze heeft een diepe passie voor biologische voeding van ‘grond tot mond’. Haar visie over een biologische leefwijze en wat dat doet met jouzelf en de natuur, deelt ze graag met jou.
Geef een reactie