Het is alweer bijna Kerst, het moment dat iedereen extra aandacht besteed aan het eten en het servies. Behalve dat eten van een mooi gedekte tafel en uit een mooi duurzaam bord, beker of glas je ogen streelt, blijkt het volgens diverse onderzoeken ook invloed te hebben op je smaak! Logisch als je er bij nadenkt, want marketeers zorgen er natuurlijk al jaren voor dat hun producten in verleidelijke verpakkingen zit.
Ook interessant: DIY kerstknutsel
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Mooi servies laat je eten beter smaken. Dus ben je geen keukenheld, dan kan de manier waarop je het eten serveert een hoop schelen. Onderzoekers van de universiteit van Valencia en Oxford deden daar ooit een proef mee. Ze gaven 57 mensen een beker chocolademelk in een rode, witte of oranje gekleurde beker. Van alle bekers was de binnenkant wit. Volgens de proefpersonen was de chocomel in het oranje bekertje verreweg het lekkerst. Die vonden ze zoeter van smaak en had een betere geur. Maar de chocomel in de andere bekertjes was precies dezelfde!
Beïnvloed je smaak en eetgedrag
Dat servies of de verpakking de smaak van voedsel kan beïnvloeden weten marketeers allang. Zo stimuleert een gele verpakking de smaak van citroen en roze drankjes worden over het algemeen zoeter beschouwd dan bruine cola, die net zo zoet kan zijn. Daarnaast ontdekten wetenschappers van de Universiteit van Cornell dat, hoe hoger het kleurcontrast tussen het eten en het bord, hoe minder je geneigd bent veel te eten. Op een wit bord zie je het contrast van het voedsel beter en daardoor schep je minder op. Neem je een gekleurd bord, dan valt het gerecht minder op en zal je een extra portie opscheppen. Handig om rekening mee te houden als je bijvoorbeeld vlees of vis serveert deze Kerst. Een kleine portie duurzaam gevangen vis of biologisch vlees kan dan best als je niet veganistisch eet.
De kracht van mooi servies
Dat mooi servies zelfs voor je gezondheid belangrijk is, liet een onderzoek in een verpleeghuis voor dementeren zien. Hier werd gedurende zes maanden de maaltijden uitgeserveerd in mooie dekschalen. De bewoners zaten aan tafels die volledig gedekt waren met tafellakens, servetten, compleet bestek, glazen en porseleinen servies. Het verzorgende personeel zat ook aan de tafel om rondlopen zoveel mogelijk te beperken. Na zes maanden werd duidelijk dat deze manier van eten een positief effect had op de voedselinname, waardoor het percentage bewoners met ondervoeding daalde. De kwaliteit van leven verbeterde, zonder dat dit een toename in werkdruk van het verzorgende personeel betekende.
Mooie serviesset, rust en gezelligheid
Betekent Kerst voor jou stress in de keuken omdat je voor jezelf ‘alles uit de kast’ wilt halen om een fantastisch diner op tafel te zetten? Met een mooi gedekte tafel, rust en elkaars gezelschap bereik je veel meer. Geef jezelf een mooie, duurzaam gemaakte serviesset cadeau en haal die maar uit de kast. Tegenwoordig heb je heel veel keuze in serviessets, bijvoorbeeld van handgemaakt aardewerk, duurzaam hout of gerecycled glas. Als je er dan voor zorgt dat jij de porties opschept met bovenstaande informatie in gedachten, dan eet bovendien niemand teveel en hoef je geen eten weg te gooien.
Geef een reactie