Sandra: een lekkere variatie op een traditioneel appeltaartrecept! Deze gluten- en lactosevrije appelkwarktaart met kruimeltopping heeft een zachte structuur en fris zure smaak dankzij de kwark en limoen. De kruimeltopping van rijstvlokken en amandelschaafsel geeft bovendien een lekkere crunch aan de taart.
Sandra’s vorige recept gemist? Hier vind je haar biologische golden smoothie
- Recept gaat verder onder de foto
Biologische Appelkwarktaart met kruimeltopping
- Gluten- en lactosevrij
- 8 personen
- Ca € 0,89 p.p.
Oven voorverwarmen ca 170 C, ingevette ronde springvorm 20 – 25cm
Dit heb je nodig
- 300 gram appels, geschild en in plakjes
- Sap van 1 limoen + rasp
- 30 gram walnoten, in grove stukjes
- 4 dadels in kleine stukjes (optioneel)
- 2 tl kaneel
- 3 eieren
- 100 gram ghee of plantaardige boter
- 250 gram lactosevrije magere kwark
- Mespuntje vanillepoeder (optioneel)
- 150 gram volkoren rijstmeel
- 1 tl wijnsteenbakpoeder
- 1 el arrowroot
- Mespuntje zout
- Topping:
- 25 gram rijstvlokken
- 25 gram amandelschaafsel
- Olijfolie
Zo maak je het
- Schep de walnoten, dadels en limoenrasp door de appel, besprenkel met de helft van het limoensap en bestrooi met kaneelpoeder, zet apart.
- Klop de eieren met ghee tot een luchtig mengsel, roer er de magere kwark en de rest van het limoensap door.
- Spatel het rijstmeel, vanillepoeder, wijnsteenbakpoeder en arrowroot door het ei-kwarkmengsel tot een glad cakebeslag.
- Schep het beslag in de springvorm en verdeel daarbovenop de appelpartjes.
- Maak een crumble van de rijstvlokken, het amandelschaafsel en 1 el olijfolie, strooi dit over het appelmengsel.
- Bak de taart, net onder het midden in de oven, in ca 45 – 50 minuten gaar en goudbruin.
Tip: Dek de taart de eerste 30 minuten af met aluminiumfolie om te voorkomen dat de taart te donker wordt
WEETJE GHEE
Ghee is een in de traditionele Indiase keuken veel gebruikte geklaarde boter die je tot hogere temperaturen kunt verhitten dan boter. In India gebruikt men het onder andere voor frituren en braden. Omdat de eiwitten en zouten zijn verwijderd is het een perfecte vervanger voor roomboter als je een lactose-intolerantie hebt. Net als boter bevat ghee behoorlijk veel calorieën zodat je het – zoals andere vetten – het beste met mate gebruikt.
Geen recept meer missen van Sandra? Geef je dan op voor de nieuwsbrief en download gelijk 5 gratis eKookboekjes met mijn gluten- en lactosevrije recepten.
Wil je genieten van makkelijk biologisch met een zo klein mogelijk budget, probeer dan eens Ekomenu. Met de code livegreenmagazine krijg je 25% korting bij de eerste bestelling van een flexibel lidmaatschap. Hier kun je het bestellen.
Gastblogger Sandra heeft coeliakie en een lactose-intolerantie en eet geen vlees. Dat maakt voor haar niets uit, want ze tovert de heerlijkste recepten op tafel.
Laura zegt
Lekker verantwoord taartje. Bedankt voor het recept.
Sandra zegt
Bedankt voor je reactie Laura. Op de site vind je nog meer verantwoorde recepten, biologisch, budget, gluten- en lactosevrij en soms vegan. Sandra