Vanaf 11 oktober gaan zes mensen met een uitgesproken mening over het milieu onder leiding van presentator Dennis van der Geest op een confronterende reis. Daar zien ze welke impact hun eigen gedrag heeft op het milieu. De EO die het programma uitzendt heeft er goed over nagedacht. Want de deelnemers reinigen vervuilde riolen, krijgen vogels vol plastic te zien, moeten eten bereiden uit de vuilnisbak en wonen intussen in een huis dat langzaam volloopt met afval; een confrontatie met hoeveel rotzooi ze dagelijks produceren…
Ook interessant: Huisje boompje beter milieu app
EO: Rot op met je milieu!
Dennis van der Geest over deze nieuwe serie: “Door al die verschillende plekken waar we kwamen doken we figuurlijk en soms ook letterlijk in de troep. We hebben vaak geen weet van wat er met onze rommel gebeurt, een eye-opener.”
Rot op met je milieu is vanaf dinsdag 11 oktober tot vrijdag 14 oktober dagelijks om 20:25 uur te zien op NPO 2.
Consumenten proberen alles wat kunstmatig is te vermijden
Een meerderheid van de Nederlandse respondenten zegt ten aanzien van ingrediënten prioriteit te geven aan een ‘terug naar de basis’-aanpak waarin simpele ingrediënten en minder kunstmatige of verwerkte voedingsmiddelen worden gebruikt. Bijna de helft (48%) van zegt zich zorgen te maken over de langetermijneffecten van kunstmatige ingrediënten. Dat blijkt uit de Nielsen Q1 2016 Global Health and Ingredient-Sentiment Survey.
Antibiotica of hormonen in dierlijke producten (53%), kunstmatige kleurstoffen (42%) kunstmatige smaakstoffen (41%) en suiker (41%) staan boven aan de lijst van ingrediënten die Nederlandse consumenten proberen te vermijden. Daarnaast zegt 40% van de ondervraagde personen genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s) en kunstmatige conserveringsmiddelen uit de weg te gaan.
Consumenten maken zich niet alleen zorgen over de ingrediënten in hun voedsel; ook de verpakking van voedingsartikelen wekt hun bezorgdheid. 40% van de Nederlandse respondenten verklaart geen voedselproducten te kopen die zijn verpakt in een verpakking waarin BPA (bisfenol A) is verwerkt, een chemische stof die wordt gebruikt in harde plastics en de coatings van voedselverpakkingen en drankblikjes.
Waarom vermijden de respondenten deze ingrediënten? Voornamelijk vanwege de veronderstelde gezondheidseffecten ervan, en niet zozeer als gevolg van feitelijke medische aandoeningen. Van alle respondenten wereldwijd die verklaren specifieke ingrediënten uit de weg te gaan, zeggen ruwweg 8 van de 10 dat ze dat doen omdat ze denken dat deze ingrediënten schadelijk zijn voor hun eigen gezondheid of de gezondheid van gezinsleden.
In Nederland zijn de percentages respondenten die deze reden opgeven redelijk gelijkmatig verdeeld over de verschillende categorieën: antibiotica (86%), kunstmatige kleurstoffen (87%), smaakstoffen (87%), conserveringsmiddelen (89%) en zoetstoffen (79%), BPA (82%), ggo’s (78%), verzadigde of transvetten (82%) en mononatriumglutamaat (MSG) (80%).
Bron: Food Holland
Geef een reactie