Vanwege mijn eigen ontwikkelde babyrompertje dat het Demeter-keurmerk draagt, ben ik een Demeter-licentiehouder. Onlangs kreeg ik de nieuwsbrief van Stichting Demeter binnen en daaruit blijkt voor mij waarom ik de biodynamische landbouw van Rudolf Steiner zo waardeer. Graag plaats ik hier stukjes uit de nieuwsbrief om dit aan jou duidelijk te maken. Ik ben benieuwd hoe jij hier tegenaan kijkt.
Ook interessant: Blog Sigrid: Biodynamisch en Demeter steeds belangrijker

Waardering: de meeste mensen deugen
De nieuwsbrief begint met een voorwoord van de directeur van Stichting Demeter, Bert van Ruitenbeek. Als tegengif voor de verhalen over hamstergekte leest hij het boek ‘De meeste mensen deugen’ van Rutger Bregman. Gelukkig zijn er naast de minderheid van angstige toilet-papierverzamelaars ook veel mensen zich nu van hun beste kant te laten zien. Er zijn tal van burgerinitiatieven die het leed voor de meest kwetsbare mensen in onze samenleving verzachten.
Corona vertraagt het leven
Overheden nemen in een recordtijd ongekende maatregelen. Die gaan zowaar tegen de nog altijd heersende route van ongebreidelde groei en globalisering in. Terwijl een deel van de samenleving harder werkt dan ooit – en daar schaart een groot deel van de Demeter-licentiehouders zich onder – is het voor anderen noodgedwongen ruimte en tijd voor reflectie en bezinning. Het consumentenvermaak ligt stil, we kunnen niet op reis. Het leven vertraagt.
Zo kwetsbaar zijn we dus
Nu zien we hoe kwetsbaar we zijn. En hoe belangrijk het bijvoorbeeld is om sterker in te zetten op regionalisering van onze voedselketens. Dierenarts en patholoog van Erasmus MC Thijs Kuiken pleitte in de Volkskrant voor een reductie van de veestapel en een drastische verandering van onze houding ten opzichte van de natuur, om het risico op toekomstige pandemieën te verkleinen. In de Engelse krant de Guardian suggereren wetenschappers een direct verband tussen de instorting van onze ecosystemen en de opkomst van nieuwe virussen.
Economie gebaseerd op samenwerken
De ongekende bedragen die nu vrijkomen laten zien wie nu echt steun nodig hebben en waarvoor. Tot hoever gaan we de luchtvaart nog steunen? Of steunen we alleen voorwaardelijk als ze toezeggingen doen om zich aan de klimaatdoelen te houden? Wat doen we met de op fossiele brandstof gedreven wereldwijde bloemenexport? Hoe gaan we om met de bio-industrie? Zonder fundamentele systeemveranderingen redden we het niet. Het wordt tijd dat er meer ruimte komt voor de associatieve verbanden waar Rudolf Steiner over sprak: economie gebaseerd op samenwerken.
Rudolf Steiner (1861-1925) is oprichter van de Vrije School, introduceerde de biodynamische landbouw en is initiator van de antroposofische geneeskunde. Ook ontwikkelde hij verreikende ideeën over de inrichting van een gezonde samenleving en een menswaardige economie.
Samenwerking en hulp blijkt gelukkig ook besmettelijk
Ja, het coronavirus is voor ontzettend veel mensen een groot drama. Maar het kan ons ook helpen een noodzakelijke stap te zetten in onze bewustwording. De samenwerking tussen mensen en de bereidheid om elkaar te helpen blijkt aanwezig bij het overgrote deel van onze samenleving. Dat is gelukkig ook besmettelijk.
Met biodynamische landbouw komt het wel goed in de wereld
En dat is precies waar de biodynamische landbouw ook voor staat. In deze levende landbouw-cultuur met een verbonden keten is iedereen met volle bewustzijn en met respect voor alles wat leeft aan het werk. Het mooiste voorbeeld daarin blijft voor mij SEKEM. Als we op gelijkwaardige manier met elkaar kunnen wonen en werken, met oog voor welzijn en geluk, dan komt het wel goed in de wereld. Niet voor niets ontving de oprichter van SEKEM hiervoor de alternatieve nobelprijs voor de vrede!
Geef een reactie