Ongelooflijk! Wat een reacties kwamen er op het bericht van bio boer Arjen van Landgoed Velhorst op zijn post over natuurinclusief telen. Daarover later meer, want weet jij wat deze term eigenlijk inhoudt? Check deze #BioBetekenis over natuurinclusief.
Ook interessant: #BioBetekenis ecologische voetafdruk
- Tekst gaat verder onder het beeld
Zonder oordeel uitleggen hoe je werkt
Arjen post regelmatig iets over zijn werkwijze. Daarmee wil hij de lezer op een begrijpelijke manier uitleggen hoe hij zonder kunstmest, chemie of gmo’s werkt. Zonder te oordelen of veroordelen richting zijn gangbare collega’s. Op Landgoed Velhorst teelt Arjen natuurinclusief. Hij pacht grond van Natuurmonumenten en zorgt dat er én voedsel op wordt verbouwd én de natuur in tact blijft. Als geen ander weet (lees: ziet) hij dat het namelijk echt anders kan. Bijvoorbeeld aardappels biologisch en chemievrij telen.
Met natuurinclusief telen zorgt de boer voor duurzame landbouw. In samenhang met de natuur en de omgeving, teelt de boer landbouwproducten (voedsel) en verzorgt het land. Daardoor neemt de biodiversiteit toe, ontstaat een rijkdom aan planten en dieren en kun jij in een mooie, karakteristieke omgeving recreëren.
Telen in samenwerking met de natuur
Biologisch en natuurinclusief telen houdt in:
- Geen herbiciden of fungiciden te gebruiken
- Vroeg te poten
- Vroege tot middelvroege Phytophthora resistente rassen te kiezen
- Een vals zaaibed gebruiken
- Poten in twee fasen (1. poten 2. aanaarden als de plant goed ontwikkeld is en het blad het licht wegneemt voor de groei van nieuwe onkruiden, het bestaande onkruid onderwerken)
- Geen insecticiden of olie gebruiken bij luis
- Werken met (meerjarige) bloemrijke akkerranden en strokenteelt voor een gezonde populatie roofvijanden (zoals lieveheersbeestje en gaasvliegen) om beginnende luizenaantastingen te onderdrukken
Bovendien werkt Arjen samen aan een veredelingsprogramma voor de ontwikkeling van nieuwe, resistente rassen.
Natuurinclusief is een bewuste keuze
Dat Arjen op deze manier teelt is een bewuste keuze. Zo verhogen de natuurwaarden en biodiversiteit op zijn akker en bovendien geeft het hem een goed verdienmodel. Het verbaast hem dan ook dat gangbare collega’s telkens weer reageren dat de lagere opbrengsten met deze manier van telen de mensheid niet kan voeden. Maar dat is ook niet Arjen zijn doel. Hij teelt niet voor de wereldmarkt en al zeker niet voor die prijzen. Via zijn biologische en natuurinclusieve werkwijze houdt hij een gezond ecosysteem in de hand. Klanten betalen voor die diensten. Om de landbouw te verduurzamen gaat het nieuwe gemeenschappelijk landbouwbeleid van de EU (GLB) die diensten vanaf volgend jaar ook financieel waarderen met de eco-regeling.
Mijn gewaardeerde, gangbare collega’s zouden niet de hakken in het zand moeten zetten, denkend dat kunstmest en chemie noodzakelijk zijn. Beter verdiepen ze zich in de mogelijkheden zonder deze middelen. Want kunstmest (fosfaat) is eindig en wellicht onbetaalbaar. Bovendien verdwijnen sommige chemische middelen van de markt en worden niet vervangen. Een mooie uitdaging om natuurinclusief te gaan telen.
Bezoek landgoed Velhorst
Het kleinschalige en dynamische landgoed Velhorst ligt tussen Lochem en Almen aan de Berkel. Op dit levend landgoed wonen, werken en genieten mensen van de natuur. Natuurmonumenten werkt er samen met onder meer Arjen aan duurzame landbouw, natuurvriendelijk beheer, vergroting van biodiversiteit, aanpak van droogte en een fraaie beleving. Check hier welke activiteiten Natuurmonumenten allemaal organiseert. En neem natuurlijk gelijk de aardappels van Arjen mee.
Geef een reactie