Sandra: Deze simpele vegan biobudget ovenschotel zit bomvol biologische groenten en maak je in een handomdraai. Met wat glutenvrije pasta of ‘naakte’ haver* erbij serveer je een complete gezonde maaltijd. Staat de schotel in de oven? Dan kun jij (met je gezelschap) nog even relaxen met een glaasje wijn, waarvoor gastblogger Richard jou tips geeft 😉
Sandra’s vorige recept gemist? Hier vind je haar biobudget risotto met pompoen
- Recept gaat verder onder de foto
Biobudget ovenschotel met aubergine, courgette en bataat
- Vegan, gluten- en lactosevrij
- 4 personen
- Ca € 1,72 p.p.
Oven voorverwarmen op ca 175 graden
Dit heb je nodig
Ingevette ovenschaal en staafmixer
- Verse kruiden; salie, oregano, en rozemarijn
- 1 a 2 teentjes knoflook, geperst
- Olijfolie
- Zeezout en grove peper
- 1 aubergine
- 1 groene courgette
- 1 gele courgette
- 1 bataat
- evt. erbij naakte haver*
*Haver is een volwaardig plantaardig eiwit en bevat veel mineralen en sporenelementen, zoals zink en mangaan (ter bescherming tegen vrije radicalen) en ijzer (helpt vermoeidheid te verminderen). Bij naakte haver is het kaf van de korrel gavellen zodra de haver rijp is. Dit geeft een vollere smaak, zachtere structuur en zorgt voor meer vitale voedingsstoffen dan gewone haver. – Bron Rineke Dijkinga
Zo maak je het
- Mix met de staafmixer de verse kruiden samen met de knoflook en wat zout en peper tot een kruidenolie. Zet apart.
- Snijd de groente in dunne gelijke plakken.
- Zet deze om en om rechtop in de ovenschaal.
- Verdeel de kruidenolie over de groenten en dek af met aluminiumfolie.
- Plaats de schaal in het midden van de oven en laat in ca 60 minuten gaar worden. Haal na 50 minuten het aluminiumfolie eraf en laat de bovenkant nog even bruinen.
Tip: Je kunt de bataat vervangen door plakken tomaat.
Winterse ‘houtige’ kruiden
Verse kruiden werden vroeger veel vaker gebruikt. Als smaakmaker in gerechten én voor de gezondheid. Onze voorouders wisten veel beter welke gezondheidsbeschermende stoffen in kruiden zaten, zoals vitaminen en mineralen. Nu griepjes en verkoudheden weer de kop op steken zijn houtige kruiden, zoals rozemarijn, salie en oregano slim te gebruiken vanwege nu antiseptische en antibacteriële werking. Houtige kruiden kun je in tegenstelling tot groene bladkruiden gewoon meestoven bij de bereiding van je gerecht. Zo kunnen ze hun aroma’s goed afgeven.
Geen recept meer missen van Sandra? Geef je dan op voor de nieuwsbrief en download gelijk 5 gratis eKookboekjes met mijn gluten- en lactosevrije recepten.
Wil je genieten van makkelijk biologisch met een zo klein mogelijk budget probeer dan eens Ekomenu. Met de code livegreenmagazine krijg je 25% korting bij de eerste bestelling van een flexibel lidmaatschap. Hier bestel je jouw Ekomenu.
Gastblogger Sandra heeft coeliakie en een lactose-intolerantie en eet geen vlees. Dat maakt voor haar niets uit, want ze tovert de heerlijkste recepten op tafel.
Geef een reactie