Het is herfst! Daarom een recept met biologische pompoen. Lekker budget, vegan én gluten- en lactosevrij. In combinatie met venkel en salie zet je hiermee echt iets verrassends op tafel. Gebruik je het vlees van een uitgeholde pompoen? Zet die dan mooi versierd buiten en bewaren tot 11 november!
Sandra’s vorige recept gemist? Hier vind je haar biobudget vegan boterbonenspread
Biobudget vegan risotto met pompoen, venkel en salie
- Vegan, gluten- en lactosevrij
- 2 pers.
- € 3,15 p.p.
Dit heb je nodig
- 1 el plantaardige boter of kokosolie
- 2 tn knoflook
- 1 sjalotje, fijngesnipperd
- ½ pompoen, schoongemaakt en in blokjes
- 1 venkelknol in blokjes
- Ca 150 gram risotto
- 500 ml bouillon
- 100 ml witte wijn
- Zout en peper naar smaak
- 3 blaadjes verse Salie, in reepjes gesneden
- 2 el gistvlokken
- 1 tl venkelzaad
- Handje rucola sla
Zo maak je het
- Smelt wat ghee in een grote koekenpan of wok en fruit het sjalotje en de knoflook tot het begint te geuren.
- Doe de groenten erbij en bak ca 2 minuten op middelhoog vuur.
- Voeg de risottorijst toe en roer tot de alle rijst mooi glazig is. Giet dan de bouillon en wijn erbij en laat onder regelmatig roeren op een laag vuur gaar worden. Wordt de rijst te droog giet er dan wat gekookt water bij.
- Voeg halverwege de kooktijd de reepjes salie toe.
- De risotto is klaar als deze beetgaar en smeuïg is (ca 25 – 30 minuten).
- Serveer met wat rucola sla, Parmezaan en venkelzaadjes.
Tip: Voor een niet-plantaardige variant kun je de gistvlokken vervangen door Parmezaanse kaas en/of als je wel lactose eet, gegrilde halloumi, een stevige Griekse kaas.
Pompoen weetje
De traditie om een pompoen uit te hollen met Halloween ontstond in Amerika maar stamt af van een eeuwenoude traditie. De Kelten kenden een soortgelijk gebruik; zij holden rapen uit die ze gebruikten als lantaarn. Ook in een Iers lied komt deze Jack-o-lantern naar voren, via Jack die in de problemen komt met de duivel. Als hij sterft mag hij niet naar de hemel of de hel en doolt eeuwig rond. Hij smeekt de duivel om een gloeiend kooltje, waarmee hij zijn lange en donkere weg kan verlichten. Die kreeg hij en stak hij in een uitgeholde raap. De Amerikanen hebben die vervangen voor de pompoen. Die is overigens ook lekker biobudget en rijkelijk verkrijgbaar in deze periode van het jaar. Pompoen is zeer voedzaam, bevat weinig calorieën, is vezelrijk en bevat diverse vitamines zoals A, C, en E. De groente is ook goed voor je ogen en huid omdat ‘ie veel bètacaroteen bevat. Een goedkope vitaminebom dus!
Geen recept meer missen van Sandra? Geef je dan op voor de nieuwsbrief en download gelijk 5 gratis eKookboekjes met mijn gluten- en lactosevrije recepten.
Gastblogger Sandra heeft coeliakie en een lactose-intolerantie en eet geen vlees. Dat maakt voor haar niets uit, want ze tovert de heerlijkste recepten op tafel.
Lisette zegt
Leuk recept! Kleinigheidje… met ghee is het gerecht natuurlijk niet vegan 😉
Redactie zegt
Nou ja, kleinigheidje… beetje stomme fout. Dank voor het opmerken we passen het aan.