Als je wilt werken aan je eigen gezondheid, is een beetje basiskennis over jouw lichaam nodig. Afgelopen organiseerde Velt een online lezing over gezonde voeding. Deze vereniging bestaat al 40 jaar en zet zich in voor ekologisch leven en tuinieren. Voedingsdeskundige en therapeut Arike Mijnlieff van Praktijk de Groenling legde haarfijn uit hoe simpel je aan je eigen gezondheid kunt werken. Deze week deel I over hoe jouw lichaam werkt.
Ook interessant: Neuroloog: ik drink nog uitsluitend biologische wijn
- Tekst gaat verder onder de afbeelding

Zo werkt je lichaam
Arike legde uit dat je lichaam van nature altijd in balans probeert te blijven. Daarvoor heeft het een compleet ecosysteem en zelfhelend vermogen. De kunst is om dat te optimaliseren, waarbij voeding veel meer is dan alleen eten. Je voedt je lichaam ook door voldoende te bewegen en goed te ademen. Ook heeft alles wat je denkt invloed op je lijf en hoe je jouw voeding verteert. Belangrijk om te weten is dat je lichaam van nature licht basis van kwaliteit is. Heel veel voedingsmiddelen zorgen namelijk voor verzuring. Wordt het te vol in je lichaam, dan volgt een ‘overstroming’ dat zich uit in lichamelijk ongemak.
Reuma en jicht door verzuring
Vlees, suiker, alcohol, koffie/zwarte thee plus alle zuivel en koolzuurhoudende dranken zorgen voor verzuring van je lichaam. Eet je alles met mate, dan is er geen probleem. In je bloed zit een minimale marge voor zuur. Maar omdat je bloed je hele lichaam voedt, staat je lichaam het niet toe als je bloed te zuur wordt. Het teveel wordt opgeslagen. Kenmerkende ziekten als reuma en jicht geven aan dat je over de grens van verzuring bent heengegaan.
Volgens Arike krijgen we gemiddeld 14 kilo aan geur-, kleur- en smaakstoffen binnen per jaar. Niet alleen via je voeding, maar bijvoorbeeld ook via je huid door het gebruik van wasverzachters en beautyproducten.
Gezonde stofwisseling
Voeding start niet in je mond maar in je brein: denk je aan iets lekker, dan begin je te ‘kwijlen’. Je hoofd gaat zich ermee bemoeien. Voor een gezonde stofwisseling en de afbraak van koolhydraten is kauwen heel belangrijk. Via het kauwen en je speeksel wordt je voedsel voor verteerd. Daar ligt volgens Arike gelijk een probleem, want we zijn veel minder gaan kauwen. De vele ontbijtdrankjes, kant-en-klaar gemaakt eten en ander fabrieksvoedsel zorgt dat kauwen een ondergeschoven kindje is geworden. Een rauwe wortel, daar moet je op kauwen. Het beste is zo’n 30 tot 50x totdat je de hap bijna kunt drinken. In ons jachtige leven is dat bijna niet te doen. Wil je dit jouw kinderen aanleren, dan is het de kunst hier een spelletje van te maken aan tafel.
Wist je dat jouw slokdarm het altijd doet, ook al sta je op je kop. Dat fantastische lijf verdient toch jouw aandacht?!
In het kort is dit hoe je voeding wordt verteerd
Via je slokdarm wordt de voeding naar je maag geknepen. In deze zure omgeving gaat de vertering verder. Met stoffen uit de alvleesklier, zoals enzymen, wordt alles gehusseld en gekneed. Vervolgens bemoeit je lever, het grootste orgaan in je lichaam, zich met ruim 2.000 processen in je lichaam. Het is ook een filtersysteem voor vervuiling. Die stoffen verlaten je lichaam via je huid (zweten), je darmen of nieren. Bij teveel vervuiling ‘parkeert’ je lever die stoffen ergens anders. Lichamelijk merk je dat vaak aan jouw ‘zwakke plek’ die gaat opspelen. In de dunne darm vindt vervolgens de absorptie van je voedingsstoffen plaats. Is je darm ziek, dan neemt je lichaam die niet goed op. In de dikke darm wordt vocht onttrokken om vervolgens het restant als drol in de wc te doen belanden.
Zorg voor positivisme
Wil je jouw metabolisme niet negatief beïnvloeden? Zorg dan dat je weinig vlees eet (vis is lichter verteerbaar), alcohol minimaliseert, stress voorkomt en voeding met residuen pesticiden. Wil je jouw darmen stimuleren? Druk op het punt tussen je duim en wijsvinger, draai rondjes rond je navel en masseer de onderkant van je voeten net boven je hiel. Heb je moeite met poepen, zorg dan voor een hurkhouding. De weg van de ontlasting uit je darm is dan rechtdoor.
Heb je vaak hoofdpijn? Kronkels in je hoofd, betekent kronkels in je darmen. Het geldt ook andersom. Heb je last van je darmen? Een hoofd dat zich zorgen maakt, zorgt voor een reactie in je buik.
Volgende week: een detox van je lichaam zorgt voor een frisse start na de winter.
De week erop: deze voedingsmiddelen zijn essentieel voor jouw gezondheid.
Daarna: je brein versus je buik en hoe ze samen jou gezond houden.
Geef een reactie