Een studententeam van de Wageningen Universiteit (WUR) werkte acht maanden aan een bacterie die specifiek de varroamijt kan bestrijden. De varraomijt is één van de oorzaken van massale bijensterfte en kan daarmee een oplossing zijn voor het bijenprobleem in Nederland. Hiermee won het team een prijs met wereldwijde erkenning.
Ook interessant: teken de petitie Red de biokoe
De ontwikkelde bacterie verspreidt enkel gif als deze mijt in de bijenkorf detecteert én als er genoeg bacteriën aanwezig zijn. Door specifieke receptoren is dit gif alleen schadelijk voor de mijt. De bacterie reguleert de gifproductie zelf, zodat de imker er geen omkijken naar heeft.
‘Supergaaf’ project voor oplossing bijenprobleem
Acht master- en vier bachelorstudenten met allerlei verschillende studieachtergronden, zoals moleculaire levenswetenschappen en biotechnologie, werkten hierbij samen. Door het werken in een interdisciplinair team, het overleg met experts in het veld en het opzetten van een crowdfundingsactie voor de financiën was het een intensief, maar ook ‘supergaaf’ project voor het bijenprobleem, alsdus één van de studenten.
2e prijs is wereldwijde erkenning
Het WUR-studententeam won met hun ontwikkeling voor de oplossing van het bijenprobleem de tweede prijs tijdens de jaarlijkse iGEM-competitie (International Genetically Engineered Machine) in Boston, een internationale wedstrijd over synthetische biologie. Er deden 300 teams mee uit de hele wereld.
Geef een reactie