Tja, ik heb er eerlijk gezegd nooit bij nagedacht. Maar afgelopen donderdag ging ook bij mij het lampje branden: de plastic netjes die om een vogelvetbol zitten zijn belastend voor het milieu en voor de vogels. Het duurt jaren voordat deze zijn afgebroken en vogels kunnen in het plastic verstrikt raken. Ekoplaza kwam op het idee een biologische vogelvetbol zonder netje te maken en dat bleek een wereldprimeur. Dat vierden ze met de leerlingen uit groep 5 en 6 van basisschool De Springstok in Amsterdam. Zij gingen zelf aan de slag met het maken van biologisch vogelvoer.
Biologische vetbollen
Biologische vetbollen lijken kleine dingetjes, maar ze kunnen een wezenlijke bijdrage leveren aan het beschermen van de
natuur. En wat is er beter dan te beginnen bij de jeugd! In het klaslokaal was het één en al gezelligheid. Het ene kind was bezig met een biologische pindaslinger, de andere met het maken van de biologische vetbol en weer een kind maakte een superleuke graansilo van een pak biologische zuivel. Wat daar gebeurde was biologisch, duurzaam en recycling inéén! Toppie toch.
Vogelveiligheid gewaarborg
Reden voor dit initiatief van Ekoplaza was de jaarlijkse Nationale Tuinvogeltelling van de Vogelbescherming die afgelopen weekend plaatsvond. Daarbij is de tip om vogelvoer in je tuin te plaatsen, zodat er extra veel vogeltjes op af komen. Er ontstond een samenwerking en wat bleek: nergens op de wereld waren biologische vetbollen te verkrijgen! Daarom ontwikkelde Ekoplaza die zelf. In de winkels kun je nu voedersilo’s kopen en biologische vetbollen. Daarmee blijft het milieu bespaard en de veiligheid voor vogels gewaarborgd.
Kees de Pater van Vogelbescherming: “Vogelbescherming is er trots op dat we samen met EkoPlaza en CJ Wildbirdfood in geslaagd zijn de eerste biologische vetbollen ter wereld op de markt brengen. Goed voor vogels en goed voor het milieu! Deze vetbollen zijn zonder die ellendige plastic netjes die voor zwerfvuil verwijzen zorgen en waar weleens een vogel in blijft hangen.”
Herkennen van vogels
Maar je kunt het biologische vogelvoer dus ook heel simpel zelf maken. Dat bewezen de Amsterdamse leerlingen. De pindaslingers, melkpak silo’s en vetbollen in bekertjes werden natuurlijk door hen gelijk in de schooltuin opgehangen. En nu is het wachten daar bij de Amsterdamse school, midden in de Pijp. Tot de mooiste vogels voorbij komen. Als ze ook nog de gratis app Tuinvogels en de afbeeldingen op de website van de Vogelbescherming erbij pakken, is het herkennen van de tuinvogels appeltje eitje voor deze kinderen.
Zo maak je de biologische vogelvetbol zelf
- Smelt op een laag vuur kokosolie.
- Knoop een doppinda aan een lang lint en leg deze apart.
- Neem een bekertje en vul die met 1 eetlepel meelwormen, 2 eetlepels biologische rozijnen en biologisch strooivoer tot 1cm onder de rand.
- Gooi de beker leeg in een grote bak zodat je goed kan roeren.
- Voeg kokosvet aan het mengsel toe en blijf roeren tot je een smeuïge massa hebt.
- Leg de doppinda op de bodem van de beker en giet het zaadmengsel erbij. Zorg dat de doppinda op de bodem blijft en het lint over de rand van de beker hangt.
- Laat goed stollen. Prik wat gaatjes langs de zijkant van de beker (dan kan eventueel regenwater eruit).
- Als het mengsel goed gestold is, kun je de beker aan het lint in een boom ophangen.
Heb je geen tuin, maar wel een balkon? Hang het vogelvoer aan de waslijn!
Wereldprimeur biologische vogelvetbol
De biologische vetbollen zijn ook bij Ekoplaza te koop of in de webshop van de Vogelbescherming. Een wereldprimeur! Alle ingrediënten zijn biologisch geteeld. De vogels proeven het verschil waarschijnlijk niet, maar je helpt er wel het milieu mee.
Charlotte zegt
Wat ontzettend leuk om ze zelf te maken!! Alleen… meelwormen 🙁
Sigrid zegt
Ha, ja, dat dacht ik ook. Volgens mij kun je die gewoon weglaten. Die zitten in een normale vetbol ook niet. Zal wel om de eiwitten gaan.