Tja, ik kies voor biologisch. Prima als jij dat niet doet. Maar dan is het wellicht goed te weten dat het chemische bestrijdingsmiddel maleïne hydrazide (MH), dat veel wordt ingezet bij de teelt van uien maar ook bij aardappelen, onder de loep ligt. Er is een ‘herbeoordeling’ van deze kiemremmer, waar onder meer staatssecretaris Martijn van Dam zich momenteel over buigt. Dan is er wel wat aan de hand dus. Dit chemische goedje wordt al jarenlang gebruikt in de gangbare sector.
Ook interessant: Fytoftora: de natuur bepaalt bij nieuwe oogst biologische aardappels
Eind maart moet duidelijk zijn of MH nog gebruikt mag worden. Goed om te weten is dat bij de beoordeling de effecten voor mens, dier en milieu voorop staan. Tenminste, dat zegt de staatssecretaris. En dat is best bijzonder, want de belangen voor de Nederlandse gangbare uiensector zijn groot. Aangezien het gebruik van bestrijdingsmiddelen met de werkzame stof maleïne hydrazide (MH) sinds een paar jaar een vlucht heeft genomen, is de uiensector in grote mate afhankelijk geworden van dit middel.
Bio gebruikt geen maleïne hydrazide maar ethyleen
Bijzonder, want in de biologische uienteelt wordt geen gebruik gemaakt van de chemische MH maar van ethyleen. MH is dus niet perse nodig om de houdbaarheid van de uien te verlengen. Toch stelt CDA’er Jaco Geurts (de van oorsprong ‘boerenpartij’) dat maleïne hydrazide van ‘nationaal belang’ is. Want mocht de Europese Commissie inderdaad besluiten de kiemremmer op de zwarte lijst te plaatsen, dan zou dat de doodsteek betekenen voor de uienexport volgens hem.
Ik kies voor bio en maak me geen zorgen
Jaarlijks exporteert Nederland voor zo’n 500 miljoen euro aan gangbare uien. En veel telers en handelaren maken gebruik van kiemremmers waarin deze MH stof zit. Dit doen ze omdat zo voorkomen wordt dat uien tijdens een lange periode van opslag uitlopen en daardoor onverkoopbaar worden. De ‘vrees’ bestaat dat de Europese Commissie gaat besluiten om de kiemremmer vanaf 2018 niet meer toe te laten tot de markt. Ik vraag me dan af: welke vrees is groter? Die van de handelaren of die van jouw gezondheid? Ik wil me daar liever geen zorgen over maken. Daarom kies ik voor biologisch.
Beeld: AdobeStock-Printemps
Geef een reactie