De vraag die mij bezig houdt: heeft biologische voeding wetenschap nodig? Ook al schreeuwt mijn hele wezen dat biologisch gezonder is, wetenschappelijk gezien mag ik dit niet beweren. Maar gaat het wel over de wetenschap? Of gaat het over mijn (en jouw) gevoel? Ik blijf het voorbeeld van de biologische bloemkoolteler geven. Zijn akker grensde aan een weg en elke ochtend waren er wel een aantal bloemkolen verdwenen. Hij raakte daar zo geïrriteerd van, dat hij een bord in het veld plaatste met een doodskop en de tekst ‘pas op, gif gebruikt’. De diefstal stopte direct.
Ook interessant: daarom ben ik Live Green Magazine gestart
Eenzelfde voorbeeld kun je geven met een product in de supermarkt. Stel je wilt een eerste fruithapje voor je baby maken. Wat nu als je in de winkel zou kunnen kiezen uit een appel die is grootgebracht dankzij chemische stoffen (die worden regelmatig teruggevonden op de appel en zelfs onder de schil. Sterker nog, appel staat in de top 3 als het gaat om de ‘Dirty Dozen’ lijst en komt zeker niet voor in de ‘Clean Fifteen’ lijst.) Of je kiest de biologische appel zonder chemische pesticideresten? Welke kies je dan?
Verantwoordelijkheid voor mensen verder weg
Als het gaat om biologisch, zou je jouw blikveld moeten verruimen. Want de gezondheid van bio gaat veel verder dan het fruithapje van jouw kindje of de boerenkool op jouw bord. Veel erger – vind ik – is het voorbeeld van de gangbare Basmatirijst. Wetenschappelijk gezien is daar niets mis mee voor jouw gezondheid, maar wel voor de Indiase boeren die het voor jou telen. Zij wonen ondertussen in een ernstig vervuild gebied en heel veel mensen zijn inmiddels ernstig ziek. Dat is misschien niet zichtbaar en ver van je bed, wel is het goed je dit te realiseren: voor het maken van ons (teveel aan) goedkope voedsel, sterven er volgens de VN jaarlijks 340.000 landbouwarbeiders aan de gevolgen van pesticidenvergiftiging! Sterven hè, daarbij zijn de mensen die ziek worden niet meegerekend.
Er is maar één planeet
Ga ik nog een stapje verder, dan gaat het niet meer over de gezondheid van ons mensen, maar over het voortbestaan van onze planeet. Voor de goede orde: daar is er maar één van. Bijen sterven uit, vogels verdwijnen, het bodemleven verarmt en het grondwater raakt vervuild. Beetje bij beetje laten we de aarde sterven als gevolg van het gebruik van kunstmest, pesticiden en onze drang naar meer en goedkoop.
Check regelmatig Live Green Magazine
Mijn site heet niet voor niets Live Green. Want voor een healthy you, healthy planet en een better future is het zaak om echt jouw leefstijl eens onder de loep te nemen. Waar kan jij een verbetering maken? Ik ben geen heilige en doe ook niet alles 100% goed. Maar ik sta #achterbio. Ik koop bio bij de speciaalzaak, waar biologisch een gedachtegoed is en geen verdienmodel. Via mijn site hoop ik (wij eigenlijk, gelukkig denken heel veel gastbloggers net zoals ik) jou zo goed mogelijk te informeren en inspireren. Je zult zien: bewuster leven met oog op je eigen gezondheid en die van de aarde is heel makkelijk, leuk én lekker.
Wat is jouw mening? Ik lees graag je reactie.
Lees ook
- Makkelijk en lowbudget bio kopen? Probeer eens EkoMenu.
- Groene uitjes in de omgeving? Check onze agenda.
- Plastic vrij inkopen doen? Maak een tasje van een oud T-shirt.
Emanuel Jas zegt
Interessant artikel. Wij als consument in Nederland vinden het lastig om te realiseren wat voor vreselijke dingen gebeuren “ver van ons bed” zoals in het artikel wordt gezegd. Dit klopt ook. Maar wij hebben ook veel wettenschappelijke kennis geleverd over ons zelf, de homosapiens. Ons cognitieve vermogen is zelf ook door een evolutionair proces ontwikkeld. Wij vinden het lastig om gebeurtenissen te begrijpen die binnen ruimte en tijd ver van ons af liggen of te wel, een grotere afstand in de ruimte en in de tijd, dit is omdat het adaptief niet gunstig voor ons was. En ander voorbeeld is als wij hier in Nederland autorijden, dan kunnen die CO2 moleculen in India terecht komen (afstand in de ruimte), nieuwe CO2 uitstoten hebben pas een effect over 20+ jaar (afstand in de tijd).
Hier moeten wij meer bewust van worden, en het begint met onderwijs.
Sigrid zegt
Zo is het Emanuel. In het onderwijs is nog heel veel verbetering mogelijk. De jeugd heeft de toekomst. Die toekomst moeten we koesteren.