In de winter zit alles in huis potdicht. Maar wist je dat slechte lucht je ziek kan maken? Volgens de GGD kan het voor meer astmaklachten en allergieën zorgen. Ventilatie is van invloed op vocht en schimmels in je huis en dus ook in de winter heel belangrijk! De luchtvochtigheid meten is een van de tips die je in dit artikel vindt om een gezond huis te creëren .
Ook interessant: vergroen je huis
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Lucht te vochtig of te droog
Een huis waarbij de luchtvochtigheid niet op peil is, is hartstikke ongezond. Zeker voor astmapatiënten, maar ook jij kan gezondheidsklachten krijgen als de luchtvochtigheid niet in orde is. Zowel een te vochtige als te droge lucht is niet wenselijk. Het is dus belangrijk om de luchtvochtigheid te meten en tijdig bij te sturen.
Slaapkamer slecht geventileerd
De meeste huizen hebben wel een ventilatiesysteem, maar de helft van de mechanische en balansventilatiesystemen blijkt niet goed geïnstalleerd. Dat bewezen onderzoekers van Monicair, die met steun van TNO en de TU Delft onderzoek deden en een jaar lang 62 Nederlandse woningen van minuut tot minuut volgden. Vooral in de slaapkamers is de luchtkwaliteit onder de maat.
Mechanische ventilatie
Heb jij een huis van voor 1980, waarbij natuurlijke ventilatie voor gezonde lucht moet zorgen, dan ben je zelf vaak het euvel. Jij bent dan verantwoordelijk voor de ventilatie en dan is een kwartiertje het raam openzetten en de gevelroosters open houden niet genoeg. Bij mechanische ventilatie gaat het vaak mis bij de installatie en het onderhoud. Filters worden niet tijdig vervangen en de schakelaars staan meestal op stand 1, dat weinig geluid geeft, maar ook weinig ventilatie.
Het is goed je te beseffen dat lucht overal om ons heen is. En die lucht adem je in en uit. Hoeveel vocht er in die lucht zit, heet de luchtvochtigheidsgraad.
Kleine gezondheidsklachten?
Vocht in je woning kan komen door optrekkend vocht (grondwater of vochtige kruipruimte), doorslaand vocht (vocht door buitenkou), condensvocht of lekkagevocht. In nieuwbouwwoningen is vaak nog bouwvocht, door water dat gebruikt is in het cement. Speciale bouwdrogers kunnen de luchtvochtigheid omlaag brengen, maar zelf goed ventileren is ook heel belangrijk. Door de schimmels die ontstaan kun je namelijk klachten krijgen waarvan je zelf niet doorhebt dat die hiervan afkomstig zijn. Zoals een geïrriteerde huid en ogen, allergische reacties en hoofdpijn. Bij te droge lucht kun je last hebben van een droge keel, uitgedroogde slijmvliezen, gebarsten lippen en het koud hebben terwijl de kachel aan staat.
5 Tips om zelf te doen
- Lucht dagelijks elke ruimte.
- Controleer regelmatig of de roosters in de kozijnen nog goed open staan.
- Reinig bij mechanische ventilatie de ventielen jaarlijks en plaats ze in dezelfde stand terug.
- Laat eens per twee jaar een erkende installateur komen voor onderhoud.
- Hangt er was te drogen, wordt er gedoucht en zijn er veel mensen in huis? Zet dan het systeem op stand 3.
- Te droge lucht? Zet genoeg planten in huis én geef ze ook voldoende water.
Luchtvochtigheid laten meten
Wil je zeker weten dat het wel goed zit met de lucht in jouw huis, dan kun je dat ook laten meten door een bedrijf. Die maken gebruik van de meest geavanceerde meetapparatuur en meten de luchtvochtigheid over een bepaalde periode. Je krijgt zo een deskundige conclusie en informatie over de maatregelen die je kunt nemen om het te verbeteren.
Lees ook:
- Biologisch duur? Niet met deze vijf budgettips
- Zo word je oud, gelukkig en gezond
- SprayDay tegen huidkanker. Wij zeggen doen!
Beeld: Allekabels
Geef een reactie