Vandaag is het Wereld Veganisme Dag, wereldwijd! Een vegan lifestyle is tegenwoordig ‘hot’. Maar wist je dat als je écht helemaal vegan wilt leven, dat niet alleen over voeding gaat? Je kunt ook een vegan beauty zijn en er op letten dat in jouw cosmeticaproducten geen dierlijke ingrediënten zitten. Dat check je met het vegan-logo op de verpakking. Debby van Velzen, communicatiemedewerker bij de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV), legt jou graag uit hoe het zit met dieren in jouw cosmeticaproducten.
Ook interessant: vegan, alles behalve saai
Debby: “Veganisme is een levensstijl waarbij – voor zover praktisch haalbaar – wordt afgezien van alle vormen van exploitatie van en wreedheid naar dieren. Dat geldt ook voor jouw cosmeticaproducten. Behalve dat er in cosmetica dierlijke ingrediënten kunnen zitten, kan het ook op dieren zijn getest. Net als bij zijn eten en kleding, kiest een veganist ook bij cosmetica (en andere doeleinden) voor diervrij. Zo draagt een veganist geen leren schoenen en gebruikt geen bodylotion met dierlijke ingrediënten of die op dieren is getest.”
Sinds 2013 is er een Europees verbod op dierproeven, maar dit bekent niet automatisch dat alle cosmetica en make-up merken in Europa dierproefvrij zijn. Een merk kan dierproefvrij zijn, maar de ingrediënten die het product bevat kunnen wél op dieren zijn getest, zeker als de inkoop buiten Europa is gedaan.
Vaak voorkomende dierlijke ingrediënten in cosmetica:
- Bijenwas/beewax (van bijen)
- Carmine (van gemalen insect, geeft rode kleur en zit daarom vaak in lippenstift)
- Castoreum (bevergeil)
- Collageen (huid van dieren)
- Glycerin (kan een dierlijke bron hebben, meestal plantaardig)
- Keratin (van haar, hoeven en nagels van dieren)
- Lanol/lanolin/lanolate (wolvet van schapen)
- Retinol (uit lever of eieren: in gezichtscrème)
- Stearinezuur/Stearic acid, stearyl alcohol (dierlijk vet)
- Zijde/silk (van zijderupsen)
Debby: “Stel je gebruikt een bodylotion. In de winkel heb je dan keuze uit een product waarvoor dieren gebruikt en soms gedood zijn of een product waarbij dat niet zo is. Waarom zou je dan niet voor die laatste kiezen? Datzelfde geldt natuurlijk voor voeding, kleding en vermaak.”
Misschien dat je bij biologische of natuurlijke cosmetica denkt dat dit automatisch vegan is. Dit is niet het geval. Alleen als de cosmetica geen dierlijke ingrediënten bevat én niet op dieren is getest, mag het vegan heten. In Nederland is de NVV de vertegenwoordiger van het keurmerk. Meer info over het vegan keurmerk vind je hier.
Dierlijke producten zonder leed bestaan niet
Debby: “Ik was heel lang vegetariër. Vlees eten vond ik zielig voor de dieren. Ik droeg geen bont, maar wel wollen jassen en leren schoenen. Toen ik mij ruim zes jaar geleden verder ging verdiepen in dierlijke producten, zoals melk, eieren en leer, kwam ik erachter dat er geen dierlijke producten bestaan zonder dat er dierenleed aan vooraf is gegaan. Voor dierlijke producten die we afnemen, zoals vlees, wol en wolvet worden schapen gefokt, gebruikt en gedood. Het dier in kwestie heeft er weinig boodschap aan voor welk doeleinde dit hoofdzakelijk is gebeurd, alleen dát het überhaupt gebeurt ten koste van de vrijheid van het dier. Daarom koos ik er uiteindelijk voor om veganist te worden. En dat betekent dus ook voor mijn keuze in cosmeticaproducten.”
Doorgefokte beesten voor de productie
“Elk dier in de keten heeft een (kort) leven in gevangenschap, met alle dingen die daarbij horen, zoals zwanger worden gemaakt, je kinderen verliezen of nare ingrepen krijgen zonder verdoving. Ook worden de dieren doorgefokt om bijvoorbeeld zoveel mogelijk wol te produceren. Dat is niet ethisch. Dieren zijn in mijn ogen geen dingen of bezit, maar levende wezens met eigen behoeftes en belangen. Net als mensen kunnen ze pijn, angst en stress ervaren. Dat ze van een ander soort zijn en dus gebruikt mogen worden, is een vorm van discriminatie op basis van diersoort. En daar ben ik op tegen. Gelukkig kunnen we prima zonder dierlijke producten leven. Het is dus ook nog eens niet nodig. Zelfs niet in je cosmeticaproducten.”
Debby: “Als wij geen vlees, wol en lanoline e.d. zouden gebruiken, dan zouden schapen niet (door)gefokt, gebruikt en gedood worden. Vervang het woord schaap eens door kat of hond. Stel dat we alleen de snorharen nodig zouden hebben voor bijvoorbeeld cosmetica. Zou je dan willen dat katten daarvoor gefokt en gebruikt worden?”
Dit doet de Nederlandse vereniging voor Veganisme
Als ledenvereniging promoot de Nederlandse vereniging het veganisme met initiatieven als de VeganChallenge, Melk, je kan zonder! en Vegan Wiki. Hun stelling is: waarom zou je niet voor vegan kiezen? Het is zo makkelijk tegenwoordig, dankzij de informatie op websites, blogs en documentaires zoals Cowspiracy. Ook komen er steeds meer vegan producten en restaurants bij.
Meer informatie over vegan cosmetica vind je ook op deze websites:
De Vegan Wiki is een project van de NVV. Zij streven ernaar hun informatie goed te onderbouwen op basis van betrouwbare en wetenschappelijke bronnen.
Vegan: van hoofd tot teennagels!
Wil jij er mooi uitzien zonder dat daarvoor dieren aan te pas zijn gekomen? In onze webshop vind je producten voor je hoofd tot aan je teennagels. Zoals de By K. nagellak. Deze is crueltyfree, vegan én draagt het AllergyCertified-keurmerk voor huidvriendelijke cosmetica.
Geef een reactie