Vorige week was ik bij biologisch teler Carnas in Waarland. Daar proefde ik in de koude kas voor het eerst Winterkers: een kruid met een pittige smaak, die lijkt op wasabi. Hoe mooi zou het zijn als Chinese sushi-restaurants dit biologische kruid lokaal zouden kopen en gebruiken om daarmee een onderscheid te maken. Sowieso is het goedkoop, lekker, gezond en een stuk duurzamer dan het inkopen van wasabi uit verweggistan. Ik maakte er deze sushi wraps van. Een aanrader, want: errug lekker!
Ook interessant: zo maak je de perfecte sushi maki
- Recept gaat verder onder de afbeelding

Dit heb je nodig voor 2 sushi wraps
- 2 groentewraps*, iets verwarmd zodat ze beter rollen
- 200 gr verse zalm in reepjes gesneden
- 100 gr gekookte sushirijst (voeg een scheutje azijn toe als het klaar is)
- 150 gr rode kool (ik gebruikte de kant en klare biologische van Kramer)
- 1 biologische komkommer of paprika (wat verkrijgbaar is in het seizoen) in reepjes gesneden
- Sap van 1 biologische citroen en wat reepjes schil (zeste)
- 3 el mayonaise
- 100 gr winterkers
- Winterkerspesto om in te dippen
*Voor een meer originele sushi-smaak kun je ook zeewierwraps gebruiken. Zeewier is behalve het voedsel van de toekomst, ook lekker, gezond en duurzaam. De zeewier tortilla van Seamore is gemaakt met 50% biologisch gecertificeerde zeegroenten. Hier vind je de producten van Seamore.
- Liever een koolhydraatvrije sushi? Die maak je zo
Zo maak je de sushi wraps met winterkers
- Knip de winterkers heel fijn met een kruidenschaar (houd een paar takjes apart) en meng die samen met het citroensap en de zeste door de mayonaise.
- Besmeer de tortilla’s met de winterkersmayonaise. Stapel vervolgens in een lange baan in het midden de sushirijst, zalm, komkommer/paprika en rode kool. Houdt de zijkant tot zo’n 5cm leeg om ‘m straks goed te kunnen vouwen.
- Vouw de wrap dicht door eerst de zijkanten naar binnen te vouwen en dan de tortilla over de ingrediënten te rollen tot een langwerpige wrap.
- Snijd de sushi wraps diagonaal doormidden, steek er nog een takje winterkers in en serveer met de pesto*.
- Ook leuk en lekker: recept voor wrap-pizza

Winterkerspesto*
Voor de winterkerspesto pureer je 100 gr winterkers samen met 2 teentjes knoflook, 60 gr geroosterde zonnebloempitten en wat sap en schil van een citroen. Voeg zoveel olijfollie toe tot je de juiste dikte hebt. Breng op smaak met wat zout.
Woon je in Noord-Holland Noord? Je vindt de kraam van Carnas aan de middenkoogweg 2 in Waarland. Carnas teelt zijn groente in de koude kas, lekker duurzaam ook dus!
Geef een reactie