Wist je dat er per uur 12 mensen in Nederland te horen krijgen dat ze kanker hebben? Dat zijn ruim honderdduizend mensen per jaar. Kanker raakt ons allemaal. Vrijwel iedereen kent wel iemand die met kanker te maken krijgt. Op de site van de KWF staan allerlei ludieke acties van BNers en ‘gewone’ mensen, die je kunt steunen met een donatie.
Op woensdag 20 april zendt de AVROTROS op NPO 1 een live-uitzending uit waarin een aantal bijzondere acties worden belicht. Bekende en onbekende actievoerders die geld hebben ingezameld voor kankerbestrijding, vertellen in de uitzending hun persoonlijke motivatie achter hun acties én wat het heeft opgeleverd. Ook wetenschappers komen aan het woord over het belang van onderzoek en de noodzaak van donaties.
Eén van de BNers is Olympisch kampioen open water zwemmer Maarten van der Weijden. Hij doet mee aan een nachtelijke Swim Cup marathon in Eindhoven in de nacht van 8 april. Deze keer gaat hij niet voor goud, maar voor kankeronderzoek. Want hij is het levende bewijs dat onderzoek werkt: “Ik heb geluk gehad. Vlak voor het Wereldkampioenschap Open Water in 2001, kreeg ik vreemde lichamelijke klachten. Even een pilletje halen bij de huisarts, dacht ik. Maar het bleek acute leukemie te zijn. Dankzij een nieuwe therapie, gefinancierd door KWF Kankerbestrijding kon ik genezen. Sindsdien ben ik wel veranderd. Nu besteed ik mijn tijd alleen aan zaken die echt van betekenis zijn. Zoals deze zwemmarathon. Ik heb geluk gehad en gun anderen dat ook.”
‘Gewone’ Nederlanders kunnen Maartens actie steunen en ook een Swim Cup houden. Op diverse plekken in Nederland gebeurt dat ook, zoals in Limmen. Samen met de NLP groep Limmen zwemmen ook zij een marathon van 12 uur op het moment dat Maarten de marathon zwemt. Groep 8A van De Brug in Castricum doet hetzelfde.
Een actie op touw zetten hoeft niet met sporten te maken te hebben. In Gouda bijvoorbeeld, breien bewoners, familie, medewerkers en vrijwilligers van de Irishof samen een gigantisch lange sjaal, die om verzorgingshuis de Irishof gaat passen. Veel van de bewoners hebben een visuele beperking en krijgen het toch voor elkaar om prachtig te breien! De losse breiwerken die aan elkaar genaaid worden, zijn unieke individuele breiwerken met eigen kleuren, werkwijze en patronen. Samen vormen ze één geheel, dat symboliseert hoe iedereen elkaar accepteert en waardeert. Mooi! De breiers worden gesponsord en zo wordt een mooi bedrag bij elkaar gebreid voor de KWF.
Alle acties die je kunt steunen vind je hier.
Lees ook
- Piekbelasting wintersportzon vergroot risico huidkanker
- Sprayday tegen huidkanker. Wij zeggen DOEN!
- Kruid tegen elke kwaal: natuurlijke antibiotica
Geef een reactie