Sinds vandaag heb ik een afvalcoach. Voor mijn huisvuil wel te verstaan! Ik doe mee met de #100nu challenge: samen met 99 andere mensen in mijn gemeente (100 totaal), ga ik 100 dagen lang 100% afval scheiden. Dat doe ik volgens mij al heel goed, maar ik kan er altijd van leren. Gisteravond was ik bij de 100-100-100 bijeenkomst waar alles werd uitgelegd. Daar leerde ik dat afval scheiden ook scheelt voor je eigen portemonnee!
Glas wordt al goed apart ingezameld en telt niet mee. Dat breng ik altijd al naar de glasbak. Mijn lege eierdoos wordt bij de boer weer gevuld voor een volle. Dat scheelt weer afval!
Wist je dat gemeenten betalen voor de verbranding van restafval? En dat ze groene energie gebruiken afkomstig van de ingezamelde GFT? Daar maakt de huisvuilcentrale namelijk compost én gas van. Het is daarom niet alleen in het belang van jouw portemonnee dat je jouw afval scheidt – betalen voor de verbranding gebeurt uiteraard via gemeentelijke belasting, waar jij ook aan meebetaalt – maar ook in het belang van een schonere toekomst voor jouzelf en die van je kinderen. Dus hoe minder restafval jij hebt, hoe minder belasting en hoe schoner onze toekomst!
HVC afvalverwerkingsbedrijf
Vanaf vandaag is de challenge ingegaan. Behalve mijn gemeente (Medemblik), doen nog 28 gemeenten mee aan dit initiatief. In totaal scheiden 3.500 mensen hun afval voor 100 dagen (en hopelijk langer natuurlijk!). Eigenlijk is dat van de 1,3 miljoen inwoners dat het gebied telt een fractie. Daarom hoop ik met mijn blogs jou ook te interesseren om je afval te scheiden. Alle informatie die ik krijg, deel ik met jou. Denk jij bijvoorbeeld dat het gescheiden afval toch weer op een hoop verdwijnt bij het verwerkingsbedrijf? Filmpjes zullen ons overtuigen dat dit écht NIET het geval is, laat HVC weten.
90% Geschikt voor hergebruik
Ons afval bevat waardevolle materialen. Sterker nog, 90% van ons afval komt voor hergebruik of recycling in aanmerking. Maar dan moet je het dus wel scheiden! Want het is zonde – en slecht voor het milieu – als grondstoffen die kunnen worden hergebruikt als restafval in de verbrandingsoven belanden. Je kunt wel blijven wijzen naar anderen ‘die het toch ook niet doen’, maar duurzaamheid begint toch echt bij jezelf! En dus bij keuzes maken. Doe je bijvoorbeeld boodschappen bij Ekoplaza, dan weet je dat deze biologische winkelketen zijn uiterste best doet om plastic verpakkingen zoveel mogelijk te vermijden, door gebruik te maken van composteerbaar plastic. Dat mag in de GFT-bak en krijgt dus een tweede leven.
Ongeveer de helft van ons afval wordt nog maar gescheiden ingeleverd. Een Nederlands gezin van 2,4 personen produceert gemiddeld per week 10,7 kilo restafval, 3,55 kilo GFT, 2,42 kilo papier en 0,29 kilo plastic. Benieuwd waar mijn gezin na 100 dagen op eindigt!
Ik ben heel benieuwd wat ik allemaal ga leren. Thuis heb ik mijn man en kinderen al verteld dat niets bij het afval mag voordat ik het heb gecontroleerd en gewogen. Dat doe ik een week en dan hoop ik dat ze het zelf kunnen. Als wij hier in huis 14 weken lang (100 dagen) de vier belangrijkste reststromen goed scheiden (wat wij dus al doen volgens mij), maken we een groot verschil. Het gaat dan om plastic (inclusief blik en drankpakken), papier, gft en restafval.
Al doende leer ik en jij nu dus ook!
Sommige dingen heb ik alweer geleerd van de 100-100-100 challenge. Zo moeten chipszakken bij restafval. De aluminium binnenlaag is niet los te maken van de buitenkant, iets wat bij pakken sap wel het geval is en die mag dan weer wel bij de plasticinzameling. Een kartonnen pizzadoos van de Pizzeria met etensresten, die ik bij het oud papier doe, moet juist weer bij het restafval. Waarom? Dat ga ik de komende week vragen aan mijn afvalcoach. Best nog wel een dingetje hoor, dat scheiden van afval!
Zo houd ik jou op de hoogte:
Elke week krijg ik van #100nu opdrachten en informatie. Dit deel ik uiteraard met jou. Heb jij nog tips voor mij wat betreft het gescheiden inzamelen van afval? Dan hoor ik ze graag van jou.
Tot maandag, dan post ik mijn eerste weekopdracht!
Geef een reactie