Sinds kort koop ik verse biologische Kefir: een gefermenteerd melkproduct dat bij mij in de buurt wordt gemaakt. De melk is afkomstig van blaarkopkoeien en is aangelengd met verschillende melkzuurbacteriën en gisten. Deze speciale Kefirbacteriën zorgen er voor dat een deel van de melkeiwitten en –suiker verteert, wat het melkproduct voor je lichaam makkelijker opneembaar maakt. Zelfs voor mensen met een lactose intolerantie.
Maar wat vooral interessant is:de Kefir komt van biologische zorgboerderij Dijkgatshoeve in Wieringerwerf. En daar zit een prachtig verhaal achter. Hier werken mensen met een verstandelijk beperking en er zijn negen appartementen voor mensen met een psychosociale hulpvraag. Zij zorgen er voor dat de koeien gemolken worden, de dieren verzorgd, ze werken op het land, in de groentetuin of in het bos. Ze staan in de boerderijwinkel om te helpen en in de zomer bedienen ze de toeristen en recreanten op het terras. En ze maken dus Kefir!
Koffie met walnoten- of vijgengebak
De boer en zijn gezin wonen op het terrein, dat het startpunt van vele initiatieven is. Bijvoorbeeld van Staatsbosbeheer die rondleidingen in het bos geeft. Er is een zaal met keuken waar bijvoorbeeld het verenigingsleven en stichtingen gebruik van kunnen maken met een eigen activiteit. En ’s zomers kun je dus plaatsnemen op het terras voor een kopje koffie of thee. Inclusief een walnoten- of een vijgengebakje!
Dit gebeurt er allemaal op Dijkgatshoeve, er is:
- Landbouw met de koeien en schapen
- Melkverwerking; kaas- en kwarkmakerij + ijs
- Bosbouw; beheerswerkzaamheden van een van de mooiste natuurgebieden in de Wieringermeer
- Een groentetuin
- Een winkel + catering
Duurzaam werken en leven
Het wordt nog mooier, daarom ben ik zo enthousiast: duurzaamheid is hier heel belangrijk. Staatbosbeheer stelt de eis dat het 80 hectare grote gebied alleen op basis van biologische uitgangspunten beheerd mag worden. Gebruik van pesticiden en kunstmest zijn dus uit den boze! Voor de gebruikte energie wordt gebruik gemaakt van het warmte/koude opslagprincipe, zonnestraling en door een computergestuurde houtkachel.
Krachtige, natuurlijke probiotica
Terug naar de Kefir, want ook daar zit een mooi verhaal achter. Dit is eigenlijk een krachtige probiotica van moeder natuur waarmee je je darmflora gezond houdt en/of herstelt. En aangezien in je darmen van alles gebeurt, is het gezond houden hiervan essentieel voor je weerstand en energielevel. De melkzuurmicro-organismen in Kefir gaan door je hele lichaam en dankzij de zuurgraad van Kefir kunnen virussen en ziekmakende bacteriën zich niet ontwikkelen. Handig in deze tijd waarin iedereen griep lijkt te hebben!
In Kefir zitten heel wat gezonde stoffen. Het bevat de vitamines B1, B2, B6, B12, C en K en ook mineralen, zoals calcium en essentiële aminozuren. Je kunt de kefir zo drinken of er een smoothie van maken, zoals ik elke morgen doe. Ook kun je het in je pannenkoek- of cakebeslag gebruiken en als onderdeel van een dressing. Je kunt er zelfs in baden, maar hé, ik ben Cleopatra niet en bovendien wordt me dat iets te prijzig.
Op de agenda: Boer & Natuur Fair
Wil je met eigen ogen zien wat hier gebeurt? Schrijf dan vast de Boer & Natuur Fair in je agenda: 25 juni 2016. Elke maand is er een rondleiding. Tegen een klein tarief vertellen ze graag over het bedrijf, hoe er met de omgeving wordt omgegaan én over het biologische karakter van het bedrijf. Je bezoekt de stal met de dieren en de tuinderij met de vergeten groenten. In de zaal draait een film over de kaasmakerij. De koffie staat voor je klaar en na afloop krijg je een biologisch zuivelproduct mee van eigen erf. Misschien wel Kefir?
Data zijn: 14 april, 19 mei, 16 juni, 18 augustus en 22 september.
NLDoet bouwen aan kippenhok
En heb je vrijdag 11 maart nog niets te doen? Dijkgatshoeve doet mee aan NLDoet en zoekt 5 vrijwilligers die meehelpen met het bouwen van een kippenhok. Het nieuwe hok is behalve een nieuw werkgebied voor de dagbesteding ook belangrijk voor de groentetuin: de kippen helpen namelijk mee om gewasresten op te ruimen en zorgen voor natuurlijke bemesting.
Geef een reactie