Gastblogger Sandra maakte een gluten- en suikervrije variant van de Tahinopita, een Grieks vastengerecht en nu ook geschikt voor de coeliakie patiënten onder ons. De suiker is vervangen door wat honing en ongezoete appel puree.
“Zelf vond ik de toepassing van de sesampasta zeer verrassend. Al met al een stevige maar overheerlijke taart die goed bij deze tijd van het jaar past. Wel opeten als ‘ie nog warm is!”
Tahinopita
Dit heb je nodig:
- 300 gram rijstmeel
- 200 gram boekweitmeel
- 20 gram wijsteen bakpoeder
- Snufje zout
- 75 gram honing
- 75 gram ongezoete appel puree
- 3,5 dl vers geperst sinaasappelsap (4 à 5 sinaasappels)
- ½ dl olijfolie + extra om in te vetten
- 2 el sesampasta (tahin)
- 1 tl anijszaadjes fijngemalen in een vijzel
- ½ tl kardemonpoeder
- 150 gr (rauwe) walnoten in kleine stukjes
- 200 gr gele rozijnen (geweekt in wat kokend water)
- 1 borrelglaasje cognac of ouzo
- Poedersuiker (optioneel)
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Pers de sinaasappels uit en roer de sesampasta even goed door zodat deze smeuïg is.
- Vet een springvorm in van 20 à 25 cm doorsnede met wat olijfolie.
- Bekleed hierna de bodem van de vorm met bakpapier en vet het papier ook nog in met wat olijfolie.
- Doe alle ingrediënten, behalve de poedersuiker, bij elkaar in een grote kom en roer tot een homogene massa.
- Giet het deeg in de vorm en bak de taart ongeveer in 45 à 50 minuten gaar.
- Bestrooi eventueel met wat poedersuiker en eet hem het liefst als hij nog een beetje warm is.
Tip: Mocht je geen bezwaar hebben om wat zuivel te gebruiken, wat losgeklopte zure room erbij maakt het nóg lekkerder!
Dit recept komt uit het interessante ‘weetjes’ kookboek Zalig Zoet. Pepernoten, paasbrood en pinksterbollen: elke feestdag heeft zijn geschiedenis en elk land zijn eigen broodjes, koekjes en taarten. In het bakboek ‘Zalig zoet, 60 bakrecepten rond feesten en heiligen’ wordt duidelijk welke baksels bij welke feestdag horen en waarom. Auteur Vanessa van Koppen zocht in kookboeken, maar ook in andere – soms oude – bronnen. Behalve recepten krijg je heel veel achtergrondinformatie over de herkomst en symboliek bij alle feestdagen en gerechten. Leuk!
Zalig zoet. 60 bakrecepten rond feesten en heiligen
ISBN: 9789079956258
Omvang: 176 blz.
Bron:Vanessa van Koppen
Geef een reactie