Het carnavalsfeest is over, het is vastentijd: een periode van 40 dagen (zondagen uitgezonderd) tussen carnaval en Pasen. Vasten betekent letterlijk ‘niet eten’. Maar weet jij eigenlijk waarom het vastentijd is? Vanessa Koppen van het boek ‘Zalig Zoet, 60 bakrecepten rond feesten en heiligen’ zocht het uit. Gelukkig mag je gewoon genieten van baksels, zoals haar boek laat zien.
De vastentijd heeft alles te maken met de heilige monnik Benedictus. Hij stelde in de zesde eeuw al voedselvoorschriften vast voor monniken: veertig dagen voor Pasen en dertig dagen voor Kerst moest men vasten. Woensdag en vrijdag waren sowieso vastendag, evenals de eerste dag van elk nieuw seizoen. Later werden deze voorschriften ook onder de (katholieke) bevolking gemeengoed. Men at overdag niet en zodra de sterren aan de hemel stonden, nuttigde men één maaltijd. Ook mocht je geen vlees en andere dierlijke producten eten, zoals melk, boter en eieren. Vis mocht wel. Later verdwenen de meeste vasten dagen en bleef alleen de vrijdag (visdag) over en dus de vastentijd die nu aan de gang is.
In veel landen, waaronder Griekenland, respecteert men tot op de dag van vandaag in groten getale de strenge vastenregels. Griekse kookboeken zijn zelfs onderverdeeld in vastengerechten en niet-vastengerechten. Tahinopita – dat gastblogger Sandra bakte – is zo’n traditioneel vastengerecht en bevat dus géén eieren, boter of melk. Vastentijd is een mooie periode voor bezinning en inkeer (en voor de gelovigen het gebed).
Maar elke feestdag heeft zijn geschiedenis en elk land zijn eigen broodjes, koekjes en taarten. In het bakboek ‘Zalig zoet, 60 bakrecepten rond feesten en heiligen’ wordt duidelijk welke baksels bij welke feestdag horen en waarom. Vanessa zocht in kookboeken, maar ook in andere – soms oude – bronnen. Behalve recepten krijg je heel veel achtergrondinformatie over de herkomst en symboliek bij alle feestdagen en gerechten. Leuk!
Wist je dat de Romeinen al op Driekoningen een boon in hun taart verstopten?
Bron: Vanessa van Koppen – Zalig zoet, 60 bakrecepten rond feesten en heiligen
ISBN: 9789079956258
Geef een reactie