Prof. Dr. Jaap Seidell van de VU Amsterdam heeft met de Baby Groente Tas een wetenschappelijk experiment uitgevoerd om ouders ‘op de rit’ te zetten met vers koken: “Toen ik in 1970 startte met mijn vak aten kinderen te weinig groente. Nu is dat nog steeds zo en kunnen we dus concluderen dat alleen voorlichting geven niet werkt. Dit experiment toont aan dat de Baby Groente Tas wél werkt.” Lees verder hoe dit werkt en hoe jij je kunt aanmelden voor deze tas.
Ook interessant: wil je gelukkige kinderen? Mindfulness coach Kim geeft tips
- Recept gaat verder onder de afbeelding
Recept met biet
Wist je dat biet een échte krachtpatser is. Die zit vol foliumzuur en ijzer. Belangrijk voor gezond bloed en een sterke weerstand. De betaïne in biet helpt bij ontstekingen, zoals blaasontsteking. En het mooie is: biet is een zoetige groente die je kind vast ook lekker vindt. Vanaf 4 maanden kun je die als eerste groentehapje geven.
Dit heb je nodig voor 8 tot 10 hapjes
- 3 voorgekookte biologische bietjes
Zo maak je het
- Pureer drie bietjes met wat water, een eetlepel huttentutolie, moedermelk of flesvoeding tot een gladde puree.
- Verdeel de bietenpuree in een ijsblokjeshouder en vries direct in. Schrijf in een boekje de datum van invriezen en gebruik de porties binnen 8 weken.
Tip: houd je wat over? Maak er voor jezelf een lekkere bietenspread van met wat avocado, citroensap en peper en zout.
Ontdooien en verwarmen
Laat het babyhapje (1 à 2 ijsblokjes) 10 uur van tevoren ontdooien en verwarm kort. Vergeten te ontdooien? Verwarm het dan au bain-marie in een pan op laag vuur. Roer goed door en voeg voor extra smaak of smeuïgheid eventueel nog wat huttentutolie toe. Proef voor serveren altijd of het hapje niet te warm is.
Download hier de resultaten van de studie van Jaap Seidell.
Wat is de Baby Groente Tas?
Woon je in de omgeving van Purmerend? Dan heb je mazzel. Hier ligt de oorsprong van de Baby Groente Tas. Je kunt die wekelijkse ‘maaltijd-tas’ voor je baby bestellen om vers koken makkelijk te maken. Elke week zitten er twee verse groenten van een lokale, zo mogelijk, biologische boer in, die hier een eerlijke prijs voor krijgt. Dit zijn altijd groenten die je kindje mag hebben. Het recept is in samenwerking met een kinderdiëtist gemaakt en voldoen aan de adviezen van het voedingscentrum. Met één tas maak je ongeveer 7 maaltijden, die je kan invriezen. Zo heb je altijd een zelfgemaakt babyhapje in huis.
Wist je dit: groente beschermt ons tegen ziekte. Toch eten we er te weinig van. Leer jij je baby groente eten, dan lust hij dat later ook. Alles wat je kind tussen de 4 en 12 maanden vaker proeft, wordt opgeslagen op zijn/haar ‘harde schijf’.
Voor elke leeftijd is er een Baby Tas
- De proeftas vanaf 4 maanden: proefhapjes voor de smaakontwikkeling (geen vervanging van melkvoeding). Ongemengd leert je baby zo de pure smaak van groenten waarderen.
- De leren eten tas vanaf 6 maanden: om groenten te mengen en zelf ingrediënten toe te voegen, zoals kruiden.
- De samen eten tas vanaf 8 maanden: een volwaardige maaltijd die lijkt op wat jij zelf eet.
In alle maaltijdtassen zit een recept voor volwassenen als je groente over hebt.
Ook interessant: Hier check je of je in aanmerking komt voor een 8-weekse proefperiode.
Geef een reactie