Ben je Ahimsa al tegengekomen? Dit reizende kunstproject bestaat uit een reusachtig metalen sculptuur van een rustende koe. Met de bijbehorende podcastserie Koe-Dialogen wordt er zo een ode aan de koe gebracht en wat haar rol is in een toekomstbestendig landbouwsysteem. Een gesprek met de Dierenbescherming, een onderzoeker en biodynamische boer.
Ook interessant: #BioBoerin Annemiek: daarom hebben onze koeien hoorns
- Tekst gaat verder onder de afbeelding

Richting een diervriendelijkere en duurzamere landbouw
In deze Koe-Dialoog gaan Bert van den Berg (Dierenbescherming), Cynthia Verwer (onderzoeker bij het Louis Bolk Instituut) en biodynamische boer Gerjo Koskamp (boerderij Ruimzicht in Halle) in gesprek. Samen kijken ze naar de mogelijkheden om de melkveehouderij diervriendelijker en duurzamer te maken. Hun advies is gericht aan de nieuwe minister van Landbouw en luidt: Stop met single issue maatregelen. Richt je niet alleen op stikstof of het klimaat of dierenwelzijn, maar help en beloon boeren die willen veranderen naar een gezond bedrijfssysteem waarin dit allemaal wordt aangepakt.
Kalf bij de koe
Biodynamisch boer Gerjo houdt bijvoorbeeld alle kalveren drie maanden bij de moeder koe. Dat is bijzonder, als je weet dat van de 1,6 miljoen kalveren die hier jaarlijks worden geboren, het merendeel direct bij de moeder weggaat. Zo’n driekwart belandt na 10 tot 35 dagen bij de kalvermesterij. Kalfjes die worden aangehouden voor de melkproductie leven gemiddeld minder dan 5 jaar, terwijl ze 20 tot 25 jaar oud zouden kunnen worden. Bovendien krijgen die elk jaar een kalf om de melkproductie op peil te houden.
Hoe het ook kan: kleiner en diervriendelijker
Hoe het kan dat Gerjo wel zijn kalfjes bij de moederkoe laat? Hij heeft zijn veestapel verkleind en zijn areaal vergroot. Zijn bedrijfsmodel als biodynamisch boer is erop gericht dat hij het vlees en zuivel grotendeels zelf vermarkt. Gerjo: “Boeren die dit ook willen, kunnen dat natuurlijk niet ineens veranderen. Maar als je gewoon gaat beginnen, laat je zien dàt het anders kan. Je kunt je als boer maximaal voor de gezondheid voor mens, dier en milieu. De uitstoot van ammoniak kun je met luchtwassers in stallen verkleinen, maar weidegang is de allerbeste manier om dit te voorkomen. In plaats van boeren uit te kopen, kun je ze ook helpen om te verduurzamen en tot echt integraal gezond bedrijfsmodel te komen. Daarmee vergroot je ook de werkgelegenheid op en rond de boerderij.”
Meeluisteren met dit gesprek?
De podcastserie Koe-Dialogen is geïnspireerd op Ahimsa: deze reusachtig metalen sculptuur van een rustende koe reist momenteel door het land. Hiermee brengt beeldend kunstenaar Jantien Mook een ode aan de koe. In de podcastseries praten boeren, wetenschappers en beleidsmakers over het wezen van de koe en de rol van de koe in een toekomstbestendig landbouwsysteem.
Deel 1 gaat over het wezen van de koe met beeldend kunstenares Jantien Mook, landbouweconoom Cor Pierik en melkveehouder Bram Borst
Deel 2 gaat over de koe en kringlopen met hoogleraar Dieren en Duurzame Voedselsystemen Imke de Boer van de Wageningen Universiteit (WUR), docent bodemkunde en kringloopdeskundige Ruud Hendriks van Aeres Warmonderhof en Caring Farmer Anette Harberink. De podcasts zijn te beluisteren via. SoundCloud: Koe-Dialogen en op Spotify: Koe-Dialogen.
Volg Ahimsa via Ode to the Wilderness @odetothewilderness of bekijk de website.
Geef een reactie