Stel nou, we krijgen het écht nog eens zwaar te verduren. Het is toch wel een onzekere tijd. Veel vluchtelingen zoeken een veilig bestaan, de aarde wordt in rap tempo onvruchtbaar. Stel dat het écht bar en boos wordt en er niet meer genoeg gezond voedsel te krijgen is. Weet jij dan hoe je kunt overleven? Het boek De Herbatheek is dan best handig om in huis te hebben.
Ook interessant: Gerecycled kruidentuintje aan je schutting
Gastblogger Janneke doet het al. En ook Richard de Leth weet met kruiden en planten eten klaar te maken. Want veel planten kun je gewoon eten. Dat vind je ondermeer in het boek De Herbatheek. In het Noord Hollandsdagblad las ik al eerder een artikel over Tom Vorstenbosch. Zijn afstudeerscriptie ging over de hongerwinter, waarin mensen zochten naar bessen, paddenstoelen en brandnetels die gratis groeiden en waarmee ze in leven bleven.
De Herbatheek
Maar ook onlangs in Griekenland waar de crisis hard toesloeg, gingen mensen op zoek naar eetbare wilde planten. En waarschijnlijk hebben Syrische vluchtelingen ook naar eten gezocht onderweg. Want bij extreme schaarste moet je vindingrijk zijn wil je overleven. Heb je dan kennis van planten, dan heb je geluk. Dat had ik niet toen ik in Hongarije mooie vruchtjes aan een plant zag hangen. Geen idee of je die ook kon eten, dus dat heb ik maar niet geprobeerd. Als ik De Herbatheek eerder in handen had gehad, wist ik het waarschijnlijk wel. Gelukkig was ik niet onder de extreme omstandigheden dat ik anders dood zou gaan. Maar toch…
Armoedzaaiers
Tom Vorstenbosch onderzocht dat de ‘armoedzaaiers’ in de hongerwinter beter wisten te overleven dan de ‘rijkere’ klasse. En dat vrouwen beter konden improviseren dan mannen, omdat ze vaker voor het eten zorgden. Woonde je bovendien in een natuurlijke omgeving, dan had je meer geluk dan wanneer je in een stad woonde. Reden te meer om de natuur overeind te houden! En ons vrouwen te koesteren natuurlijk 😉
Van generatie op generatie
Tom kreeg uiteenlopende anekdotes te horen. Bijvoorbeeld dat je van een groot hoefblad een sjekkie kon draaien. En dat je in een molshoop moest graven naar een paardenbloem, want de witte blaadjes die nooit zonlicht hebben gekregen, zouden zacht, smakelijk en sappig zijn. Voor deze ‘molsla’ betaal je op de biologische markt inmiddels gewoon. Nooit geweten overigens dat het een paardenbloem is. Hoe de mensen wisten dat ze de planten konden eten of hoe ze deze moesten bereiden is niet duidelijk. Lijkt mij dat het van generatie op generatie is doorgegeven en inmiddels door onze Westerse rijkdom uit het oog verloren is. Reden te meer om het boek De Herbatheek eens goed door te nemen. Want daarin vind je bijvoorbeeld het recept voor een paardenbloem-boekweit pannenkoek. Of een vlierbloesem limonade.
De Herbatheek borduurt voort op waardevolle, vaak eeuwenoude tradities uit de natuurgeneeskunde. Auteur en natuurarts Stef Mintiens heeft een praktijk in Gent (B) en maakt zich al 25 jaar sterk voor een gezonde voeding en levensstijl. ‘s Winters rijdt hij met zijn soepfiets rond in Gent om warme soep uit te delen aan daklozen en minderbedeelden.
ISBN 9789402601336, Areal Media Company
Geef een reactie