Enige tijd geleden las ik een artikel op internet. De inhoud was: stop met filmen, laat je smartphone zakken en beleef het mooie moment écht! Lastig, want juist op mijn smartphone las ik dit artikel en jij dit artikel misschien ook wel… Toch wil ik hier vandaag bij stil staan. Het is namelijk Nationale Complimentendag. Dus laat je smartphone zakken, kijk goed om je heen en geef iemand eens een compliment! Wie zet jij vandaag in het zonnetje? Ik lees het graag in jouw reactie.
Ook interessant:
- Tekst gaat verder onder de foto
Zelf geef ik graag een compliment aan de biologische supermarktketen Ekoplaza. Gisteren was ik aanwezig op de opening van ‘s werelds eerste plasticvrije winkel in Amsterdam: het Ekoplaza Lab. In onderstaand filmpje hoor je waarom dit écht heel bijzonder is en waarom Ekoplaza zich hier wel voor in wilde zetten en verder geen enkele andere supermarktketen. Het reduceren van plastic is van wezenlijk belang om het milieu en onze gezondheid niet in gevaar te brengen. Het is al één grote plastic soep in de wereldzeeën en dat wordt alleen maar erger als we hier niets aan doen. Vandaar: een groot compliment aan Ekoplaza die zich wel voor inzet!
Digitaal beeld als compliment?
Om nog even terug te komen op onze smartphone: gisteren in Amsterdam werd ik er door mijn dochters nog maar eens fijntjes op gewezen (via een foto die ze door appten, dat dan weer wel), hoe ik tijdens onze lunch in mijn mobiel verzonken was… Terwijl ik dus ook de aandacht helemaal op mijn dochters kon richten. Het excuus dat ik met mijn werk bezig was, is natuurlijk te bizar voor woorden. Ik geef alle drie mijn kinderen een groot compliment omdat ze zich bekommeren om anderen en zich inzetten om het goede te doen. Ook als dat niet altijd gemakkelijk is. En die mij fijntjes wijzen op bepaalde dingen die ik doe, die niet altijd de juiste zijn. Een mooi voorbeeld van de relatie smartphone en compliment komt van de Nederlands-Roemeense klarinettist Alex Simu. Toen hij op het podium door een batterij aan smartphones werd vastgelegd, verzocht hij het publiek vriendelijk om de telefoon te laten zakken en zijn optreden in het hart en niet in de telefoon mee te nemen: “Mijn optreden gaat aan jullie voorbij, want die filmpjes kijken jullie waarschijnlijk nooit meer terug.” Aandachtig luisteren was voor deze klarinettist een mooier compliment geweest dan alle filmpjes bij elkaar.
Nationale Complimentendag draait puur om oprechte(!) ‘persoonlijke aandacht’ en ‘uitgesproken waardering’. Twee ‘zaken’ die simpelweg niet te koop zijn, maar mensen (waarschijnlijk juist daarom) het diepst raken! Persoonlijke woorden en aandacht ‘afkopen’ met een cadeau is op 1 maart dus niet de bedoeling. Ook nog een mooi staaltje #consuminderen dus 😉
Eeuw van de digitale revolutie
Laatst hadden wij het er aan tafel ook over: deze eeuw gaat waarschijnlijk de boeken in als de eeuw van de digitale revolutie. Mensen leggen meer dan ooit hun leven in the cloud vast. Maar het is bekend dat op het moment dat je iets met je smartphone vastlegt, je échte focus niet bij het leven zelf ligt. Bovendien heb je helemaal geen tijd om al die filmpjes terug te kijken in je drukke leven, ook omdat er steeds weer iets nieuws is om vast te leggen. Deze morgen nog, stond er opeens een grutto in onze tuin! Heel bijzonder! Ik pakte snel mijn mobiel om dit feit vast te leggen. En toen was ‘ie natuurlijk net weggevlogen. Wat jammer nou, dacht ik. Maar voor wie was dat eigenlijk jammer? Voor mijn volgers? Of voor mijzelf omdat ik niet wat langer naar de grutto had gekeken maar op zoek was naar mijn mobiel? Een mooi moment om bij stil te staan. Hopelijk geef ik mijzelf de volgende keer een compliment dat ik niet mijn smartphone, maar mijn hart heb laten kijken…
Check ook eens de site van Nationale Complimentendag onder de noemer ‘Waardeer en krijg meer’! Geef deze dag aan minimaal drie mensen in je omgeving een oprecht en welgemeend compliment. Met een hele kleine moeite creëren we zo met elkaar de meest positieve dag van het jaar! Doe jij mee? Laat hieronder weten aan wie jij een compliment geeft en waarom.
Geef een reactie