In onze oceanen en zeeën drijft steeds meer plastic afval. Door verwering, zonlicht en golfslag valt dit plastic uit elkaar in kleine stukjes. Dit leidt tot ernstige verontreiniging.
De oceanen beslaan 72% van het aardoppervlak en zijn onze voornaamste zuurstofleveranciers. Voor meer dan de helft van de wereldbevolking is de oceaan de voornaamste voedselbron. Deze plastic soep is dus een bedreiging voor de gezondheid en welzijn van ons allemaal. De Plastic Soup Foundation schreeuwt daarom om aandacht! Gelukkig zijn steeds meer mensen bezorgd over de toenemende vervuiling van het milieu door plastic, met name in oceanen. Maar hoever ben jij eigenlijk op de hoogte van dit specifieke milieuprobleem? En hoeveel zorgen maak jij je?
Beat the microbead app
Wist je bijvoorbeeld dat in mogelijk duizenden verzorgingsproducten over de hele wereld veel plastic zit? Deze microbeads – minuscule korreltjes van plastic, die niet of nauwelijks met het blote oog te onderscheiden zijn – komen via het doucheputje in het riool terecht. Rioolwaterzuiveringsinstallaties zijn niet ontworpen om ze uit het afvalwater te filteren en zo dragen ze uiteindelijk bij aan de plastic soep. Zeedieren krijgen deze microbeads binnen en via de voedselketen krijg jij ze op je bord, brrrr! Microbeads vergaan niet en eenmaal ongecontroleerd in het milieu zijn ze onmogelijk daaruit te verwijderen…! Met deze gratis app kun je met jouw mobiel het label van een verzorgingsproduct scannen:
- Code rood: dit product bevat microbeads!
- Code oranje: dit product bevat nu nog microbeads, maar de fabrikant heeft aangegeven het te vervangen of aan te passen
- Code groen: Jihaa! Dit product is vrij van microbeads!
Help jij mee?
Om de plastic soep een halt toe te roepen, is het belangrijk dat mensen bewust worden van de problematiek en consequenties hiervan. Voor het aankomende festivalseizoen (mei tot en met begin september) is de ‘Plastic Soup Foundation’ op zoek naar vrijwilligers die goed zijn in het overbrengen van de boodschap. Hier kun je het verhaal in één keer aan een grote groep mensen vertellen. Of doe mee met de ‘trash hunts’: tijdens de evenementen struin je langs het strand of in de stad op zoek naar (aangespoeld) afval. Meedoen? Geef dan aan waarom jij denkt dat je een goede voorlichter zou zijn en stuur je mail naar info@plasticsoupfoundation.org. Je krijgt dan een uitnodiging voor een informatieavond waarna je kunt bepalen welke bijdrage je zou kunnen leveren.
Stoppen met plastic zakken? Met deze tassen wil je écht niets anders meer!
Geef een reactie