Wist je dat je met het eten van een appel zo’n 100 miljoenen bacteriën binnenkrijgt! Uit Oostenrijks onderzoek blijkt dat de diversiteit daarvan op een biologische appel veel groter is, met name in het vruchtvlees. Juist dat diverse microbioom is heel belangrijk voor jouw gezondheid. Lees maar waarom.
Ook interessant: Webinar biodynamische landbouw over vitaliteit en ons microbioom
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Bac2Nature
Het is al lang bekend dat intensieve landbouw de diversiteit van het microbioom in de grond verarmt. Dit onderzoek bewijst dat intensieve landbouw het microbioom in ons voedsel verarmt. Dat dit mogelijk niet zo gunstig is voor onze gezondheid, wordt momenteel onderzocht in het Bac2Food onderzoek: samen met de Universiteit Maastricht wordt gekeken of er een verband is tussen teeltwijze, microbiële biodiversiteit en onze spijsvertering.
Belang van microbioom voor gezondheid
Uit ander onderzoek blijkt dat microben een grote rol kunnen spelen bij ondervoeding en overgewicht. Ook hebben ze via ons immuunsysteem, zenuw- en bloedvatenstelsel invloed op al onze organen. Verreweg de meeste bacteriën (en schimmels en andere micro-organismen) bevinden zich in ons spijsverteringsstelsel, waaronder de darmen. Er lijkt een duidelijk verband te zijn tussen de diversiteit van het microbioom in de darmen en onze gezondheid. Studies wijzen uit dat gezonde 90-plussers meer biodiversiteit in hun darmen hebben dan de gemiddelde volwassene.
Juist contact met de natuurlijke omgeving verrijkt ons menselijk microbioom. Dat zorgt voor een beter immuunsysteem en bescherming tegen allergieën en ontstekingsziekten. Het mijden van contact met de natuurlijke biodiversiteit, wat gebeurt bij het eten van veel bewerkte en eenzijdige voeding, kan een negatieve invloed hebben op je immuunsysteem.
Zo jong mogelijk beginnen
Wetenschappers zijn het erover eens dat je zo vroeg mogelijk in het leven moet beginnen met blootstelling aan een hoge diversiteit van micro-organismen. De bodem speelt daarbij een grote rol. Een peuter die in een natuurlijke omgeving opgroeit en buiten speelt, krijgt flinke hoeveelheden grond per dag binnen; dit levert een belangrijke bijdrage aan het opbouwen van het immuunsysteem. Nieuwe biologische onderzoekstechnieken laten zien dat het verlies van biodiversiteit in de darmen samenhangt met het ontwikkelen van chronische ziekten.
Volkeren die leven als jagers en verzamelaars blijken de allerhoogste biodiversiteit in hun darmen te hebben. Ook de mensen uit de ‘blue zones’: gebieden op aarde waar mensen gemiddeld erg oud worden en verse, lokale en zelf geteelde producten eten.
Biologische voeding en gezondheid
Al deze nieuwe feiten lijken te wijzen op de gezondheidsbevorderende invloed van biologische voeding. Hoewel er wetenschappelijk gezien nog geen overeenstemming is, zijn er wel aanwijzingen. Biologische voedingsmiddelen bevatten minder bestrijdingsmiddelen. Het is bekend dat pesticiden o.a. zorgen voor een verstoring van de hormoonhuishouding. In de urine van mensen die een biologisch dieet volgen, worden aanzienlijk minder bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Ook bevatten biologische voedingsmiddelen vaak meer nutriënten, zoals antioxidanten. Dit Oostenrijkse onderzoek geeft met de diversiteit van het microbioom nog een argument om voor biologische voeding te kiezen.
Bewijs dat microbioom voedsel darm-microbioom beïnvloedt
Hoewel het voor de hand lijkt te liggen, is het voor de wetenschap nog niet evident dat het microbioom op voedsel ook het microbioom in het lichaam beïnvloedt. Bacteriën die we eten, gaan immers eerst door een maagzuurbad en andere spijsverteringsprocessen. Maar een onderzoek in Nature uit 25 mei 2020 (https://www.nature.com/articles/s41467-020-16438-8) leverde inmiddels het eerste directe bewijs dat ons voedsel het microbioom van onze darmen beïnvloedt; gefermenteerd voedsel blijkt melkzuurbacteriën te leveren aan onze darmen en ons bloed. Daarnaast geeft ook DNA-onderzoek duidelijk richting: het genoom suggereert dat onze darmbacteriën allemaal van voedselbacteriën stammen.
Bac2food onderzoek: eerste resultaten eind 2021
De eerste onderzoeksresultaten van het Bac2food onderzoek wordt eind dit jaar verwacht. Gekeken wordt of er een gezondheidseffect is op de spijsvertering bij rauw gegeten verse groente en fruit, geteeld met rijk microbioom. Specifiek kijkt het onderzoek naar de teeltwijze van tomaat, komkommer, paprika en sla. Er moet nog veel onderzoek worden gedaan, maar je kunt natuurlijk alvast beginnen met biodivers te eten, dus vers en biologisch.
Bron: Eosta / Nature & More
Eosta, met Nature & More als consumentenmerk en transparantiesysteem, is Europa’s meest bekroonde distributeur van biologische groente en fruit. Eosta staat bekend om haar duurzaamheidscampagnes zoals Living Wages, True Cost of Food en Dr. Goodfood. In 2018 won het bedrijf de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap en in 2019 de Europese Business Award for the Environment. Zie ook www.eosta.com en www.natureandmore.com.
Geef een reactie