De gemiddelde levensduur van een trui wordt steeds korter en soms gooien we een kledingstuk zelfs al na één keer dragen weg. Deze fast fashion industrie leidt wereldwijd tot grote problemen voor mens en natuur. Wool² wil daar met speciale sweaters verandering in brengen. Deze zijn gemaakt van oude wol en zorgen zo voor een vermindering van de enorme kledingafvalberg in Nederland.
70% geproduceerde kleding direct in verbrandingsoven
Wool² is een initiatief van Loop.a Life. Zij laten zien dat het mogelijk is om van wol-afval duurzame en modieuze kleding te maken. En dat is hard nodig, want door overproductie bereikt 30% van de geproduceerde kleding überhaupt nooit de kledingkast. Het gevolg: een giga textiel-afvalberg van 235.000 ton alleen al in Nederland! Dat komt neer op zo’n 350 voetbalvelden vol. Bijna 70% hiervan gaat direct de verbrandingsoven in. De rest wordt hergebruikt of laagwaardig gerecycled (downcycling) tot bijvoorbeeld poetsdoeken.
Steeds meer en steeds goedkoper
Ellen Mensink, voorzitter van CCL, kon er niet meer tegen dat we steeds meer kleding kopen, tegen steeds goedkopere prijzen. Ze vroeg zich af hoe het duurzamer kon. Er wordt nu 10.000 kilo Nederlands wollen trui-afval verzameld en gesorteerd, waarbij wordt samengewerkt met gedetineerden. Dit wordt vervezeld en tot nieuwe garens gesponnen. Vervolgens ontwierp Conny Groenewegen zowel een vrouwen- als mannentrui en een sjaal. Om deze samples op de markt te brengen is geld nodig.
Investeer mee
Via Oneplanetcrowd kun je investeren in deze crowdfundactie. Je ontvang dan een unieke Dutch designer sweater gemaakt van gerecyclede wol.
Milieuvoordelen
Het recyclen van deze kleding-‘afval’ brengt veel (milieu)voordelen met zich mee:
- Er vinden geen dieronvriendelijke praktijken plaats.
- Er zijn minder nieuwe vezels nodig, dat bijna 11 kilo CO2 per kilo wollen garens of 6 kilo CO2 voor een wollen trui scheelt.
- Door het hergebruik van bestaande kleurrijke kleding zijn geen kostbare milieuonvriendelijke en giftige was- en verfprocessen nodig.
- De besparing is daardoor ruim 500 liter water voor 1 kilo garen.
- Ook is er minder energie en transport nodig, omdat de grondstoffen dichterbij verkrijgbaar zijn.
- Doordat de productie dichterbij is, is het proces transparanter.
Beeld trui header: margostock
Geef een reactie