Laatst kwam ik Stadshout Amsterdam tegen. Zij geven Amsterdamse bomen op duurzame wijze een tweede leven in de eigen stad mee. Een prachtig initiatief, dat door veel meer gemeenten kan worden overgenomen. Bijvoorbeeld in mijn eigen gemeente: Medemblik. Dat is dan wel geen stadshout, maar het mag natuurlijk ook Gemeentehout Medemblik heten.
Ook interessant: Milieuvriendelijke kartonnen kast
Stadshout Amsterdam
Ik woon aan de rand van een dorpsbos en hier worden regelmatig bomen gekapt. Het hout wordt versnipperd. En nu ik Stadshout Amsterdam ken, vind ik dat eigenlijk doodzonde. Hun visie sluit aan bij de mijne: alle bomen hebben recht op een mooi lang leven. Onnodige kap dient voorkomen te worden. Bomen verzamelen in hun leven vele verhalen en aanbidders, wat ze bijzonder maakt. Bovendien bieden oude bomen het mooiste hout. Het is dus zonde om ze te versnipperen. Dat vond ook Stadshout Amsterdam. Aangezien ik een aantal jaar in Amsterdam gewoond heb en regelmatig in het Vondelpark kwam, lijkt het mij sowieso leuk om een natuurlijk aandenken van Amsterdam te hebben.
Onderzetter van Amsterdamse boom
Want waar voorheen de Amsterdamse bomen in de versnipperaar gingen, zorgt Stadshout Amsterdam nu voor een tweede leven. Zij verwerken de Amsterdamse bomen op duurzame wijze en bouwen zo mee aan een circulaire economie. Je kunt bij hen bijvoorbeeld onderzetters van Amsterdamse bomen kopen. Van veel producten kunnen ze je vertellen uit welke straat of park de boom komt waarvan ze gemaakt zijn en hoe lang hij daar heeft gewoond. De producten zijn op maandag, vrijdag en zaterdag te koop in de winkel op de 2e Jan van der Heijdenstraat 71 in de Amsterdamse Pijp.
Samenwerking zorgt voor binding
Behalve de winkel met spullen, worden de bomen ook voor stadsprojecten gebruikt. Zo staan in het Sarphatipark een aantal bankjes van Amsterdamse bomen. De stadsprojecten worden meestal ontworpen en gebouwd door lokale vormgevers, ambachtslieden en meedenkers van Stadshout. Ook zijn er buurtprojecten die veelal samen met de bewoners worden bedacht en tot stand gebracht, zoals buurtmoestuinen en speeltuinen. Ik kan me voorstellen dat jongeren zelf hun hangplek mogen bedenken, die dan gemaakt wordt van plaatselijke bomen. Wedden dat dit veel minder vandalisme met zich meebrengt.
Mocht mijn gemeente Medemblik dit lezen: check eens de site van Stadshout. Het is écht een mooi initiatief en het zorgt voor een band met de inwoners. Ik zeg doen!
Bron: stadshout.nu
Geef een reactie