Blog Sigrid: omdat ik een babyrompertje van biodynamisch katoen op de markt breng, ben ik Demeter-licentiehouder en word ik op de hoogte gehouden van het laatste nieuws: we gaan met z’n allen op de bres voor biodynamisch boer Bram. Dit prachtige initiatief wil ik graag met je delen omdat het laat zien wat deze landbouw zo bijzonder maakt: er zijn voor elkaar. Ik ben er trots op dat ik daar onderdeel van uit mag maken!
Ook interessant: Zó anders is vlees van biodynamische zorgboerderij Zonnehoeve
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Crowdfunding voor beboete boer Bram
Het 50-jarig jubileum van biodynamisch akkerbouwbedrijf De Lepelaar staat helemaal in het teken van biodynamisch boer Bram Borst van de Buitenplaats. Bram is geheel onterecht beboet in de stikstofkwestie. Tot aan de Raad van State heeft hij dit aangevochten en inmiddels zijn de kosten de € 12.000 ruimschoots gepasseerd. Maar Bram heeft een nieuwe tractor nodig. Dat geld is er natuurlijk niet. Daarom is De Lepelaar een crowdfunding gestart. Lees verder, want dit is écht een staaltje van prachtige positieve energie! Zo kan de landbouw in Nederland namelijk ook zijn.
De biodynamische(BD) landbouw is de meest duurzame landbouw voor mens, dier en milieu. Het is daarom verschrikkelijk dat boeren als Bram van BD-veehouderij De Buitenplaats in het Noord-Hollandse Eenigenburg door de overheid keer op keer worden beboet. Lees verder en kom in actie want het gaat ook om jouw toekomst.
Handen af van een duurzame kringloop
Al meer dan 20 jaar vormt boer Bram met biodynamisch akkerbouwbedrijf De Lepelaar (met z’n 50 jaar 1 van de oudste BD-bedrijven van NL) een Noord-Hollands biodynamisch circulair geheel. In deze volgens het Ministerie van Landbouw genoemde kringlooplandbouw ‘avant la lettre’ wordt o.a. geen krachtvoer en kunstmest gebruikt. Men gebruikt elkaars land: de gehoornde koeien grazen op de in rust zijnde grasklaver-akkers met bloeiende akkerranden. Op de niet als weide in gebruik zijnde gronden van boer Bram groeien wortelen, kool en graan van De Lepelaar. Het stro gaat naar de koeienstal, de mest weer terug op de akkers. Deze (langdurige!) samenwerking is ook goed voor de biodiversiteit: de kievit, scholekster en grutto hebben hier wél kans om te overleven. Door de ‘landjeruil’ is vruchtwisseling op de akkers beter uitvoerbaar en dat voorkomt ziekten en plagen met als gevolg: gezonde groenten en zuivel voor jou.
Forse boete
Toch kreeg boer Bram van het Ministerie van Landbouw een boete van 12.000 euro i.v.m. te hoge fosfaatproductie en moest hij 4 koeien wegdoen. Wat een groot offer is voor een kleine boer. Bram had zijn boet aangevochten, maar ook de rechter van de Raad van State bleek een onwrikbare overheid. Op www.loeigoeiezuivel.nl kun je de openhartige verslaglegging van de gang van zaken lezen om zelf je oordeel te vellen over de juistheid van deze gang van zaken. Het is de moeite waard dit te lezen!
Doe mee en steun boer Bram
Nu heeft boer Bram behoefte aan een nieuwe trekker. Om aan zijn uitgestelde investering bij te dragen is De Lepelaar een actie gestart, samen met het dorp Eenigenbrug. De Lepelaar maakt zelf geld over en vraagt mensen die deze zomer hun 50-jarig jubileum willen meevieren om in plaats van cadeaus een bijdrage voor de actie te doen. Als jij dit belangrijk (en leuk vindt), kun je natuurlijk meedoen. Daarmee krijgt boer Bram een flinke ondersteuning in de rug. Van consumenten zoals jij en ik, waar boer Bram zijn best voor doet en die voor ons als natuurbeheerder zorg draagt voor een betere toekomst. Natuurlijk heb ik zelf ook een donatie gedaan.
Aktie Boer Bram – NL65 RABO 0155913484 tnv De Eenigenburg Stichting o.v.v. ‘aktie boer bram’. Alle bijdragen komen 100% ten goede aan de trekker. Het bedrag wordt t.z.t. bekend gemaakt. Bedankt, namens het team van De Lepelaar.
Antoon Rombouts zegt
in het artikel op faceboek stond ook dat hij geen soja voerde ,dat doet niemand we voeren soja schroot dat is wat er overblijft van soja als het de industrie verlaat zelfde als bierbostel het afval is van bier van het graan en perspulp het afval van suiker uit de suikerbiet
Redactie zegt
Dank voor je reactie Antoon. Het klopt dat het voer meestal uit sojaschroot of -schilfers bestaat. Inmiddels is dit geen bijproduct meer als je bedenkt dat ruim 50% van de waarde van soja uit schroot en schilfers bestaat. Dat maakt het een aantrekkelijk gewas voor de boeren in Brazilië. Daalt de vraag naar soja, dan zal er waarschijnlijk een alternatief gewas komen, want de dieren moeten toch eten. De beste oplossing is om minder dieren te houden (en minder vlees te eten) en die dieren te voeden met lokaal geteeld voer.