Er was al goed nieuws wat betreft het pellen van garnalen. Want waren de ‘verse’ Hollandse garnalen op je bord vaak al dagen oud omdat ze eerst naar Marokko moesten om handmatig te worden gepeld, dankzij een Groningse garnalenpelmachine blijven ze straks gewoon in Nederland. Het extra goede nieuws is dat de garnalendoppen gebruikt kunnen worden in de Nederlandse landbouw. De doppen blijken namelijk waardevol voor de natuurlijke weerbaarheid en vruchtbaarheid van de bodem.
2x conserveren
Voorheen was garnalenpeller een Nederlands beroep. Tot er in 1989 om hygiënische redenen een verbod kwam. Tegenwoordig worden de Hollandse garnalen die op de Waddenzee en de Noordzee worden gevangen, aan boord gekookt, gekoeld en op de visafslag voorzien van een conserveringsmiddel. Tot nog toe gaan de meeste garnalen nog steeds naar Marokko, worden daar handmatig gepeld én opnieuw behandeld met conserveringsmiddel! Zo zijn de ‘verse’ garnalen inmiddels 10 dagen oud, voorzien van flink wat conserveermiddel en dus nog 2 weken houdbaar.
Echt vers
Er is al een pelbedrijf in Den Haag, waar het werk vooral door mensen met een lichte beperking wordt gedaan. Door subsidie van de overheid is het pellen in Nederland nu wel rendabel. Goed nieuws, want hierdoor komen er tienduizenden banen bij voor de groep mensen ‘met een afstand tot de arbeidsmarkt’. Ook in Groningen wordt binnenkort gepeld. Een Groningse familie werkte maar liefst 25 jaar aan de ontwikkeling van de pelmachine. Zo heb je straks dus ook écht een verse garnaal op je bord, met minder conserveringsmiddel. Voordat alle garnalen in Nederland blijven zijn we wel een paar jaar verder. Ook wordt gewerkt aan een methode om de garnalen helemaal zonder conserveringsmiddel te kunnen leveren. Maar het feit dat er al garnalen in Nederland blijven heeft nóg een voordeel. De doppen – het omhulsel dat overblijft na het pellen – blijken een meerwaarde te hebben voor onze Nederlandse bodem.
Blauw afval = groene waarde
GreenPort NHN onderzoekt in het project Blauw Afval, Groene Waarde, het gebruik van garnalendoppen in de teelt van bloembollen en pootaardappelen. Uit wetenschappelijk onderzoek is namelijk gebleken dat de stoffen die in garnalendoppen zitten een gunstige werking hebben op de natuurlijke weerbaarheid en vruchtbaarheid van bodem en gewassen. Zo wordt de reststroom uit de visserij (blauw afval) op duurzame wijze ingezet voor de landbouw (groene waarde).
Verminderen van aaltjes
De garnalendoppen bestaan voor een groot gedeelte uit chitine. Nationaal en internationaal onderzoek toont aan dat chitine behalve de bodemweerbaarheid voor diverse ziekten en plagen verbetert, ook de aanwezigheid van aaltjes (wormen) sterk kan verminderen. Omdat in de bollen- en pootgoedteelt aaltjes en diverse schimmels oorzaak zijn van veel verlies, wordt hier het onderzoek op gericht.
Lilian zegt
En kun je dit zelf ook gebruiken in de moestuin? Of dat dan weer niet?
Sigrid zegt
Vast wel Lilian!