Afgelopen zaterdag bouwde Live Green Magazine mee aan de toekomst van biologisch op de Bio1000. Een enorm inspirerende dag, waarbij we aan tafel zaten met biologische boeren, consumenten en leveranciers. Samen keken wij hoe biologisch er in 2030 uit zou moeten zien, wat belangrijk is en vooral wat we daarvoor moeten doen.
Wat doet biologisch met jou?
We werden het als snel eens: in 2030 zou biologisch de standaard moeten zijn en voor iedereen bereikbaar! Maar ja, hoe maak je die droom waar? Ook daar kwamen we op de Bio1000 al snel achter: mensen meer bewust maken wat voeding met je doet. Daarvoor is wetenschappelijk bewijs niet altijd nodig: er zijn verhalen genoeg van mensen die overschakelen op biologisch die zichzelf fitter en gezonder voelen.
Voeding kost geld
Probleem: de verbinding met voeding is weg. In supermarkten ligt alles zo makkelijk mogelijk verpakt in het schap, tegen een zo laag mogelijke prijs. We weten totaal niet meer wat voeding eigenlijk zou moeten kosten. Als je, zoals wij, bij biologische telers langsgaat, snap je dat een komkommer nooit 59 cent kan kosten. Zo gaat biologische teler Michel Boon uit Sijbekarspel op zijn knieën door zijn koude kas, neemt alle komkommerplantjes één voor één in zijn hand, verzorgt zijn bodem zodat deze vruchtbaar blijft en brengt zo smakelijke, levenskrachtige – soms kromme – komkommers groot. Al dit werk moet worden betaald, waarbij de teler een eerlijke prijs verdient en niet alleen de handel er rijk van wordt.
Er is geen plan(eet) B!
De Bio1000 is belangrijk met de huidige stand van zaken: ¼ van de bodems op aarde is verarmd en dat heeft wereldwijd gevolgen. Alleen door biologisch te telen geven wij onze aarde op een verantwoorde manier door, zodat toekomstige generaties ook nog hun voedsel in de grond kunnen verbouwen. Want: ‘Mother earth is a source of life, not a resource’. Er is geen plan(eet) B! Transparantie in alle aspecten is een recht. Daarom moet er duidelijkheid komen qua biologische producten in:
- De prijsopbouw
- Duurzaamheid en gezondheid
- Sluiten van de kringloop
- Wie de teler, boer of leverancier is
Als je als consument daarbij kritische vragen kunt stellen, kun je een bewuste keuze maken. Als het goed is, kom je dan automatisch bij biologisch uit.
Verdieping
In principe komt biologisch van onderaf, van de boer. Die besloot zo rond 1924 niet langer meer chemische, giftige middelen te willen gebruiken, maar voor een gezonde productiemethode te gaan. Ook nu zijn boeren en telers waakzaam. Dat bleek wel aan onze tafel. Om het verschil in ‘economisch biologisch’ en ‘principieel biologisch’ telen en verwerken transparant te maken, willen zij de regelgeving verdiepen. Daarbij moeten de biologische principes behouden blijven en gezondheid aan duurzaamheid worden gekoppeld. Want een principieel biologische boer, teler en verwerker is trots op zijn bedrijf en wil graag aan jou laten zien waar hij voor staat. Zij gaan de verdieping aan voor behoud van leven en Live Green Magazine helpt ze daar graag bij! Houd deze site daarom in de gaten, want we bieden deze prachtige, principieel werkende boeren, telers en leveranciers een podium op onze site. Binnenkort meer!
Weten wat er nog meer naar voren kwam op de Bio1000? Je leest het hier
Live Green Magazine zat aan tafel 1.9 en onze Prezi presentatie kun je daar ook inzien.
Geef een reactie