Hoe meer je energie je gebruikt en consumeert, hoe groter je voetafdruk. Nederlanders leven ecologisch op grote voet blijkt uit cijfers van het WNF.
Berekenen van de ecologische voetafdruk
Bij het bepalen van de ecologische voetafdruk berekent men de oppervlakte van de grond die voor de productie van een product nodig is. Zo kan per bevolkingsgroep nagegaan worden hoe groot de oppervlakte is die voor hun levensstijl of consumptiepatroon nodig is.
Vergelijken
De voetafdruk kan voor een hele land of bevolkingsgroep uitgerekend worden, maar ook voor een stad of een huishouden.
Eerlijk Wereld Aandeel
Zo kun je berekenen over hoeveel oppervlakte iedere bewoner van de wereld kan beschikken. Op dit moment is berekend dat er voor iedere bewoner 1,45 ha grond en 55 ha water beschikbaar is. Deze cijfers veranderen constant omdat het aantal mensen op aarde nog steeds toeneemt. Verder zal het duidelijk zijn dat mensen in de ontwikkelde wereld meer dan ‘hun deel’ consumeren. Voor hun levensstijl hebben ze gemiddeld 3 tot 6 ha per persoon nodig en dat is meer dan hun ‘Eerlijk Wereld Aandeel’.
Hoe wordt een voetafdruk groter en kleiner?
Door je leefstijl kun je je voetafdruk vergroten of verkleinen. De meest ideale situatie zou natuurlijk zijn om helemaal geen voetafdruk achter te laten.
Je voetafdruk wordt b.v. groter door:
Het gebruik van veel energie, water, voedingsmiddelen en andere consumptiemiddelen en het produceren van veel vervuiling, afval en CO2 uitstoot.
Je voetafdruk wordt kleiner door o.a.:
Energiezuinige apparaten en vervoersmiddelen, recyclen, afvalscheiding en -verwerking, gebruik van duurzame, natuurlijke producten en materialen, biologische productieprocessen en door af te zien van het gebruik van producten waarvoor chemicaliën en bestrijdingsmiddelen gebruikt zijn.
CO2 voetafdruk
Behalve de ecologische voetafdruk wordt ook vaak apart de hoeveelheid CO2 uitstoot per bevolkingsgroep of bewoner berekend.
Een betere wereld begint aan tafel
Als alle Nederlanders één dag per week minder vlees zouden eten, zouden daarmee alle klimaatdoelstellingen van het kabinet voor huishoudens in één klap gerealiseerd worden. Het inspireerde Dorien Soons om een milieuvriendelijk kookboek te maken.
Dorien Soons zocht uit wat je dan wel mochten eten – dat bleek namelijk nog niet zo eenvoudig – en schreef dat op in haar VoetprintCooking®-kookboek. Het boek bevat tips hoe je energiezuinig kunt koken door bewuster boodschappen te kiezen. Ieder recept is voorzien van een voetafdruk. Kijk hier voor meer info.
Geef een reactie