Je hoort continue ‘in de energietransitie moeten we van het gas af’. En dus is de overgang naar milieuvriendelijkere verwarmings- en kooksystemen een hot topic. In de keuken je gasfornuis inruilen voor elektrisch is best te doen. Als het gaat om de cv-ketel is dat een ander verhaal. Om je huis te verwarmen verbruikt die gas. Stel nou dat die ermee ophoudt, is het dan nog wel de moeite waard om te investeren in een nieuwe? In dit blog lees je het antwoord én de mogelijke alternatieven om de winter lekker warm door te komen.
Ook interessant: zo verwarm je jouw huis lekker duurzaam
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Wat houdt de energietransitie in?
De energietransitie is in volle gang en dat zal de komende 25 jaar niet anders zijn. Het doel ervan is duidelijk: in 2050 willen we in Nederland volledig aardgasvrij zijn. Om dat doel te bereiken moet er nog heel veel gebeuren. Het is dan ook maar de vraag of we tegen die tijd helemaal afscheid van de cv ketel kunnen nemen. Sowieso is er een groot tekort aan gekwalificeerd personeel in de installatiebranche. Als daar geen oplossing voor komt, ontbreekt het simpelweg aan menskracht om al die installaties te vervangen. Voorlopig verdwijnen ook de gasleidingen nog niet. Als je beseft dat een nieuwe cv-ketel een levensduur van zo’n 15 jaar heeft, kun je nu nog rustig een nieuwe aanschaffen.
Warmtepomp en cv-ketel werken samen
Wat als je wel een alternatief voor je kapotte cv-ketel zoekt? Dan is de warmtepomp een idee. Kies je voor een volledig elektrische warmtepomp, dan moet je woning goed geïsoleerd zijn en liefst ook vloerverwarming hebben. Woon je in een ouder huis, dan is dat wellicht geen optie. De beste keuze is dan toch een nieuwe cv ketel kopen. Wist je dat je daar een hybridewarmtepomp op kunt aansluiten? Bij lagere temperaturen blijf je dan wel afhankelijk van gas. De hybridepomp werkt namelijk het beste wanneer de buitentemperatuur boven een bepaalde waarde is. Daaronder is de pomp minder efficiënt en schakelt het verwarmingssysteem automatisch over op gas.
De slimme thermostaat
Als je een nieuwe cv-ketel nodig hebt is het belangrijk dat je kiest voor een energiezuinig model. Overweeg dan ook gelijk om een slimme thermostaat te installeren. Er zijn verschillende soorten slimme thermostaten op de markt, elk met hun eigen voor- en nadelen. Was jij je nog niet bewust van besparing op stookkosten? Met een slimme thermostaat kun je tot zo’n 18 procent op aardgas besparen. En met de huidige energieprijzen is dat mooi meegenomen!
Je hebt een keuze: kopen of huren
Het klopt dat een nieuwe cv-ketel best duur is. Bovendien heb je naast de aanschafprijs ook nog te maken met de installatiekosten. Het totaal bedrag komt daarmee al gauw op zo’n 1200 tot 1500 euro uit. Hik je erg aan tegen dit bedrag? Het is ook mogelijk een cv-ketel te huren of leasen. Per saldo betaal je dan iets meer, maar je spreidt de kosten uit over een langere periode. En: ga je alsnog van het gas af, dan beëindig je gewoon het contract.
Een nieuwe cv-ketel kan dus nog jouw keuze zijn
Samengevat hangt de keuze tussen een nieuwe cv-ketel en alternatieve verwarmingsopties af van verschillende factoren. Zoals de staat van je huis, je budget en je duurzaamheidsdoelen. Ondanks dat de energietransitie in volle gang is, kan het voor jouw huishouden best nog een slimme keuze zijn om de vertrouwde cv-ketel in huis te halen. Het mooiste in combinatie met een hybridewarmtepomp.
Bron: Consumentenbond
Geef een reactie