Klimaatverandering is een groot woord, waar zeker nu veel over wordt gepraat. Maar wat houdt het nu precies in? Hoe erg is het? Want sommige mensen vinden het misschien helemaal niet erg dat het wat warmer wordt in Nederland? En hoe zien kinderen de toekomst van de aarde? Daarvoor is Generatie C in het leven geroepen. Een groep kinderen die hierover nadacht en met ideeën kwam. Deze zijn meegenomen naar de Klimaattop in Parijs.
Ooit, 100 miljoen jaar geleden, was Nederland een tropisch land, en veranderde het klimaat ook voortdurend. Maar dat deed de natuur zelf en het gebeurde heel langzaam. De klimaatverandering van nu gaat veel sneller en wordt door ons mensen veroorzaakt: omdat wij water verspillen, eten weggooien, vervuilende fabrieken en auto’s maken. Hierdoor warmt de aarde op en verandert ook de natuur. En dat heeft grote gevolgen voor de dieren en voor ons.
Groene Voetstappen
In september hebben 28.233 kinderen van basisscholen bekeken hoeveel CO2 zij kunnen besparen door een week lang Groene Voetstappen te zetten: lopend en fietsend naar school te gaan. Het doel van deze week was meer veiligheid rond de school, een gezondere levensstijl en vooral een bijdrage aan een beter klimaat door minder CO2-uitstoot.Afgelopen zaterdag gaven acht kinderen van Generatie C hun klimaatboodschap aan staatssecretaris Sharon Dijksma van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, die deze meeneemt naar de Klimaattop in Parijs. Daarin staat ook het aantal verzamelde Groene Voetstappen dat kinderen in heel Nederland in een week hebben gezet: 193.688 Groene Voetstappen, dat gelijk staat aan vijf rondjes om de aarde, zonder CO2 uit te stoten!
Uit onderzoek blijkt dat 86% van de kinderen tussen de 8 en 12 jaar vindt dat er nu écht wat moet gebeuren klimaatverandering.
Boodschappen naar Parijs
De boodschappen, oplossingen en wensen van de kinderen die zijn aangeboden aan de staatssecretaris, omvatten onder meer een energie-opwekkend schoolplein, een ontwerp voor een duurzaam toiletgebouw voor een scoutingterrein en een milieuspel. Naast het gesprek met de staatssecretaris hebben de kinderen ook speeddates gehad met Roger van Boxtel (NS), Tjerk Wagenaar (Natuur&Milieu) en Stientje van Veldhoven (D66 tweede kamer). Deze kinderen zijn Generatie C, oftewel Generatie Climate. De coole kids van nu, die ervoor gaan zorgen dat we in de toekomst ook nog cool zijn! Dit is een platform dat in het leven is geroepen door Natuur & Milieu in samenwerking met Klimaatverbond Nederland, Milieubende/Groene Top Trein en het KNMI.
Het goede nieuws via Twitter: De verzamelde #groenevoetstappen zijn in Parijs aangekomen in het Nederlandse paviljoen #COP21 #klimaattop
Word ook een milieuheld!
Wil jouw kind ook meedoen aan een beter klimaat? Op het digitale platform www.generatiec.nl staan heel veel tips. Ook kan er in de klas aandacht aan worden gegeven via de Milieubende: theater dat de leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool uitdaagt om na te denken over een duurzame wereld en om vooral zelf in actie te komen voor een beter milieu. De ideeën en plannen die hieruit ontstaan leggen ze samen vast in het grote Milieuheldenboek.
Vind jij ook dat er een oplossing gevonden moet worden voor de opwarming van de aarde? En dat kinderen daar onderdeel van uit zouden moeten maken? Laat hen dan meedoen met Generatie C: generatie Climate.
Geef een antwoord