Ben je van plan meer biologisch te gaan koken? Wij geven je 5 budgettips waarmee jij heerlijk biologisch kunt eten voor weinig geld.
Tip 1: plan vooruit
Alles valt of staat bij een goede voorbereiding. Zelf maak ik al een aantal jaar op zondag een boodschappenlijst, waar ook de gerechten staan die ik die week eet. Ik doe dan in één keer boodschappen en omdat ik de lijst maak via de routing in de winkel, heb ik daar maar een half uurtje voor nodig. Dat scheelt heel wat geld (en tijd!), want ik word niet (steeds weer) in de verleiding gebracht om meer te kopen. En een hele witte kool is misschien erg groot. Daarom bedenk ik combinaties. Zo gebruik ik een helft voor een stamppot en de andere helft gaat de volgende dag in een salade of oosters wokgerecht. De boodschappenlijst ligt in de keuken, dus iedereen weet precies wat er die dag op het menu staat. En wie tijd heeft, kan dus ook vast beginnen met koken!
Tip 2: Kies gezond en goedkoop
Lekker hoeft niet ongezond te zijn. Er zijn genoeg producten die gezond én goedkoop zijn. Peulvruchten bijvoorbeeld. Of groenten van het seizoen, zoals nu koolsoorten. Geen trek in seizoensgroenten? Kies dan voor Hollandse diepvriesgroenten. Voor de voedingswaarde hoef je ze niet links te laten liggen. Volgens het boek Easy Peasy Family bevatten ze meer vitaminen en mineralen dan de groenten en fruit die half Europa door zijn gecrosst voordat ze in de supermarkt op de ‘vers’ afdeling belanden.
Tip 3: Koop in bulk
Vooral ‘droge’ producten (DKW) zijn goedkoper als je ze in grotere hoeveelheden inkoopt, zoals de biologische supermarktketen Ekoplaza in hun online winkel aanbiedt. Doe er je voordeel mee! Houd ook aanbiedingen in de gaten. Zijn jouw favoriete healthy products die week een stuk goedkoper? Inslaan dan die boekweitnoedels, quinoa, kruidenthee en speltbloem! Leg een goede voorraadkast aan. Dit zorgt er meteen voor dat je niet elke week diverse winkels hoeft te bezoeken.
Tip 4: Voer een meatless Monday in
Een stukje biologisch vlees drukt een behoorlijke stempel op je huishoudbudget. Invoeren dus die meatless Monday! Er zijn genoeg alternatieven te vinden voor op de andere dagen, zoals peulvruchten, quinoa, tofu, noten, zaden of een omelet, zoals het recept dat we al eerder gaven. In het boek Easy Peasy Family staat ook voldoende inspiratie.
Tip 5: Do it yourself
Kant en klaar lijkt misschien goedkoop, maar dat is het lang niet altijd. Bovendien krijg je hier een hoop lege vulling mee binnen. Probeer pakjes en zakjes te vermijden en ga ECHT eten. Bovendien weten de marketeers hun producten duur te verkopen. Zoals bijvoorbeeld pannenkoekenmix. Je betaalt € 1.60 voor een verpakking pannenkoekmix, waar je ook nog eens zelf melk en eieren aan moet toevoegen. En dan is een pak meel toch echt veel goedkoper! Bovendien kun je jouw eigen meel kiezen. Ook leuk: leg een eigen moestuin aan in de tuin of op het balkon. Goedkoop, zonder chemische spuitmiddelen én ook nog eens heel leerzaam voor je kind(eren). Eerst uitproberen? Kijk dan hier.
Bron: Easy Peasy Family boek by Bluebelle. Onder andere te koop bij de Ekoplaza-winkels.
Joseph zegt
Ik bulk regelmatig en het maakt toch echt een verschil zoals je zegt 🙂