De lekkerste oliebol maak je zelf van biologisch meel. Blijkbaar zijn er veel oliebollenbakkers, want in de decembertijd wordt 5 miljoen liter frituurolie voor thuisgebruik gekocht. Na afloop het vet weggooien is zonde! De gebruikte olie heeft waarde voor het milieu. En voor verenigingen. Met de eindejaarscampagne ‘Frituurvet Recycle Het!’ wordt iedereen opgeroepen de gebruikte olie voor recycling weg te brengen. Dat kan dichterbij dan je denkt!
Ook Interessant: de schoonmaak van vetten
- Tekst gaat verder onder de afbeelding
Biodiesel
De ketenorganisatie voor oliën en vetten, de MVO zet zich in voor een circulaire economie. Ze wil restproducten zo hoogwaardig mogelijk inzetten en daar valt het terugwinnen van gebruikte olie ook onder. Lever je de gebruikte oliën en vetten in voor recycling, dan krijgen ze een tweede leven als biodiesel. Met deze brandstof gebruik je minder fossiele olie en dus vermindert de uitstoot van koolstof.
5x beter
Lever jij jouw gebruikte frituurvet in, dan doe je daar 5x beter mee:
- De CO2-voetafdruk van biobrandstoffen uit afval- en reststromen is gunstig: de oliën en vetten krijgen een tweede leven, nadat de gewassen voor een ander doel zijn geteeld en de vetten voor een ander doel zijn gebruikt.
- Recycling levert een bijdrage aan een circulaire economie: een economie waarin de grondstoffen zo lang mogelijk in de kringloop blijven.
- Biobrandstoffen zijn bovendien hernieuwbaar. Dit in tegenstelling tot fossiele grondstof waarvan de bronnen eindig zijn.
- Ook wordt met het inzamelen van gebruikte vetten voorkomen dat deze in het riool terechtkomen waar ze voor miljoenen euro’s schade aanrichten.
- Verenigingen die een inzamelpunt hebben, krijgen een vergoeding. Levert iedereen zijn gebruikte oliebollenolie in, dan zou er jaarlijks ruim een miljoen euro uitgekeerd kunnen worden! Je bent dus niet alleen maar duurzaam bezig, je spekt er ook de clubkas mee!
Een rekenvoorbeeld: de 4 miljoen oliebollenbakkers thuis leveren samen genoeg biodiesel op om ruim 1000 keer de wereld rond te kunnen rijden, dat is een afstand van ongeveer 45 miljoen kilometer. En dit is slechts 20% van de totale jaarlijkse hoeveelheid oliën en vetten.
Voorbeeldige horeca
Dit filmpje laat zien hoe de omzetting van gebruikte oliën en vetten naar biodiesel gebeurt. Mooi om te weten: de 44 miljoen kilo frituurvet dat de horeca jaarlijks gebruikt, wordt praktisch allemaal al ingezameld.
Vet dichtbij
De Vet Dichtbij! inleverpunten zijn vet dichtbij: in totaal zijn er 3000 locaties, dat neerkomt op gemiddeld 7 inleverpunten per gemeente. Zo vind je ze bijvoorbeeld bij:
- Supermarkten
- (Sport)verenigingen
- Gemeentelijke milieuwerven
- Scholen
- Kinderboerderijen
Op ‘Vet, Recycle het!’ vind je alle locaties per postcode.
Geef een reactie