Vanmorgen stond het afvalproject 100-100-100 in onze krant. En dat heeft niets met de slanke lijn te maken. Het is een project in West-Friesland waarin 100 mensen gedurende 100 dagen 100% van hun afval gaan scheiden. Om zo min mogelijk restafval over te houden. Doel is te ervaren hoe makkelijk afval scheiden is en hoe je afval kunt minimaliseren. Aangezien ik denk al heel goed bezig te zijn, maar dit wel eens wil checken, ga ik deze afvaluitdaging aan!
Het idee is al uitgeprobeerd in Overijssel en de Achterhoek. Na 100 dagen bleek dat de deelnemers nog maar 1,3 kilo restafval hadden. En dat is een hele prestatie als je weet dat het landelijk gemiddelde op 56 kilo ligt!
Die 56 kilo komt voor het grootste deel van ons huishoudelijk afval. En daarvan kunnen we heel veel hergebruiken of recyclen. Zo worden van plastic, papier en gft nieuwe producten gemaakt. Tenminste, als je dat afval dus thuis scheidt. Die drie dingen worden hier in huis al jaren gescheiden. Dus ik ben benieuwd of ik dit nog beter of misschien wel op een andere manier kan doen. Die tips geef ik jou dan weer door via Live Green Magazine.
Als we het met z’n allen goed doen, kan uiteindelijk de afvalstoffenheffing omlaag. Afval kost dan geen geld meer, maar levert alleen nog op!
Ook met bewust boodschappen doen kun je veel betekenen. Let op milieubewuste verpakkingen en neem je eigen boodschappentas mee. Zelf heb ik al jaren een boodschappenmand en een aantal big shoppers die ik meeneem. Vergeet ik die, dan pak ik een doos waar mijn boodschappen in gaan. Thuis gaat daar het oud papier weer in, dat de plaatselijke muziekvereniging hier elke twee weken ophaalt.
Recyclen
Als ik plastic tasjes kreeg, bijvoorbeeld op de markt, dan gingen die thuis in een plastichouder van stof. De tasjes gebruikte ik weer in de afvalbakjes in het toilet en de douche. Pure recycling dus. Maar gescheiden afval had ik daar dan weer niet. Vooral op dit gebied ben ik benieuwd welke tips ik krijg van het 100-100-100 project. Want ook daar moeten waarschijnlijk meer afvalemmertjes komen?
Ik ga de uitdaging dus graag aan. En ik sta niet alleen, want vanaf 1 april (het is geen grap, dat heb ik gecheckt) gaan zo’n 3000 mensen in 29 gemeenten tegelijkertijd deze uitdaging aan. Tot 9 juli zal ik wekelijks verslag doen van mijn bevindingen en jou hopelijk tips geven.
Geef een reactie