Het is niet voor niets dat erwtensoep in de winter zo lekker smaakt. Na een koude dag thuis gekomen gaat zo’n heerlijk dampende kom erwtensoep (of stamppot) er in als zoete koek. Omdat tegenwoordig alles het hele jaar door verkrijgbaar is, vergeet je misschien wel eens om een gezond winterrecept, zoals erwtensoep te maken. Terwijl dat heel duurzaam is en nog makkelijk te maken ook. Gastblogger Sandra maakte een vegetarische variant, lekker kruidig en met een beetje pit.
Erwtensoep
Dit heb je nodig:
- 3 liter groentebouillon
- 500 gram spliterwten
- 3 (verse) laurierblaadjes
- 1 winterwortel, in kleine stukjes gesneden
- 1 zoete aardappel geschild en in kleine stukjes
- 1 gesnipperde ui
- 1 prei, gesneden
- 300 gram knolselderij
- Bosje verse peterselie, gewassen en fijngesneden
- 3 teentjes knoflook
- 200 gr witte kidney bonen schoongespoeld (witte bonen kan ook)
- 1 tl geelwortel
- 1 tl cayennepeper
- 1 tl kerriepoeder
- 2 takjes tijm
Zo maak je het:
- Breng de bouillon aan de kook met de spliterwten en de laurierblaadjes. Laat een half uurtje koken.
- Haal de laurierblaadjes uit de soep en voeg de gesneden groenten, kruiden en knoflook toe. Laat de soep nog minstens 45 minuten koken op laag vuur.
- Roer de soep regelmatig goed door tot deze dik en lobbig is.
- Eventueel kun je de soep pureren met een staafmixer als je een wat fijner resultaat wilt.
Sandra’s tip: lekker met warm geroosterd (glutenvrij) brood. Houd je wel van vlees, dan kun je er natuurlijk een rookworst door doen.
Smakelijk!
Onze voorouders aten alleen maar wintergroenten en hadden de keus niet uit sperziebonen. Tegenwoordig spelen de seizoenen geen rol meer. Toch is het goed om te kiezen voor echte seizoensgroenten, want:
Duurzaam Wintergroente groeit prima bij lagere temperaturen en wordt daarom in Nederland in de volle grond geteeld en niet in verwarmde kassen. Hoe kouder het is, hoe meer suikers in de plant worden opgeslagen, en dat beïnvloedt de smaak.
Voedingswaarde Wintergroenten zijn rijk aan vitamines, met spruiten als kampioen. De licht bittere smaak wordt veroorzaakt door een stof die heel gezond is en beschermt tegen kanker. In alle wintergroenten zit de dagelijkse portie kalium, calcium, foliumzuur en magnesium
CO2 belasting Tijdens het vervoer van verse sperziebonen en aardbeien in de winter worden veel fossiele brandstoffen gebruikt, die broeikasgassen opleveren.Hoe groter de afstand tussen teelt en winkel des te hoger de milieubelasting door het vervoer.
Geef een reactie