Door bewust te eten, doe je aan CO2-besparing. Een lekker winters vegetarisch recept (besparing op CO2), dat ook nog eens energiezuinig is, want: het wordt grotendeels gemaakt van Nederlandse producten uit de volle grond! We schreven al eerder over energiezuinig leven en koken.
Energiezuinig recept
Salade van winterpostelein met rucola
Dit heb je nodig
- 1 bosje biologische winterpostelein
- 1 handje biologische rucola
Voor de dressing
- 1/2 geraspt teentje knoflook
- 1 klein stukje verse gember, geraspt
- 1 eetlepel olijfolie
- eventueel 1 theelepel sesamolie
- 1 theelepel sojasaus of tamari
- 1 theelepel balsamicoazijn
Sla kan in Nederland in de winter alleen in verwarmde kassen gekweekt worden. Dat geldt niet voor winterpostelein. Winterpostelein kan zowel rauw als kort gekookt gegeten worden. De sappige blaadjes drogen snel uit en kunnen dus niet te lang bewaard blijven. Door er een klein beetje rucola door te mengen krijgt de sla een extra pittige smaak. De dressing kan van te voren gemaakt worden, maar meng hem op het laatste moment door de sla. Meer weten over lokale groente? Kijk dan hier.
Door vegetarisch te eten zorg je voor een besparingen op de CO2-uitstoot met:
6,25% als je twee dagen per week vegetarisch eet. Dit komt neer op (afgerond) 160 kilo CO2 per jaar.
20% als je elke dag vegetarisch eet. Dit komt neer op 520 kilo CO2 per jaar.
Bij de percentages is er rekening mee gehouden dat vlees of vis wordt vervangen door een mix van andere voedingsmiddelen, zoals kaas, noten en vegaburgers. De besparing is dus niet gelijk aan de volledige CO2-uitstoot voor vlees en vis, want er komt uitstoot door vleesvervangers voor in de plaats.
Hier vindt je meer informatie over de cijfers.
Meer recepten:
- Filodeeg met olijventapenade en zongedroogde tomaten
- Appelkanjers van speltmeel
- Vegan glutenvrije dadelballetjes
Bron: Milieucentraal
Geef een reactie